Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Rendkívüli és igen örömteli alkalom az, amikor egy miniszteri expozé néhány emlékeztetõ és köszönõ mondatba tömöríthetõ.

A mai napon az Országgyûlés egy olyan egyezmény megerõsítésére készül, amelynek a kötelezettségeit az Országgyûlés már egy korábbi döntésével belsõ törvényhozásának részévé tette.

Az Ottawában 1997. december 3-án több mint 120 ország képviselõje által aláírt egyezmény olyan alapvetõ rendelkezéseket tartalmaz, amelyek szerint a részes országok arra köteleztik magukat, hogy soha, semmilyen körülmények között nem használnak gyalogsági aknát, nem fejlesztenek ki, nem állítanak elõ, nem szereznek be, nem halmoznak fel ilyen eszközöket, továbbá senkit nem segítenek abban, hogy ilyen tiltott tevékenységet folytasson.

Tisztelt Országgyûlés! Számunkra büszkeségre ad okot, hogy Magyarország a térség országai közül elsõként és tudomásunk szerint az egész világon ötödikként ratifikálja ezt az igen fontos nemzetközi megállapodást.

Tisztában vagyunk ugyanakkor azzal is, hogy az egyezmény ratifikációjával nemzetközi erõfeszítéseink elsõ szakasza zárul le csupán. Az önök által már korábban elfogadott törvény 8. §-a is utal erre, amely felhívja a szomszédos és a térségbeli országokat, hogy egyoldalú vagy egyeztetett tilalmi lépésekkel szintén járuljanak hozzá a gyalogsági aknák minden típusra kiterjedõ, teljes kiiktatásához a térség országainak fegyvertárából.

A fentiek alapján különös megelégedéssel számolhatok be a tisztelt Országgyûlésnek arról, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt és a Nobel-békedíjjal kitüntetett Nemzetközi Kampány az Aknák Betiltásáért elnevezésû, civil szervezeteket tömörítõ mozgalom felkérte a Magyar Köztársaságot, a magyar kormányt és a Magyar Országgyûlést arra, hogy 1998. március 26-a és 28-a között adjon otthont egy regionális konferenciának, amelynek elsõrendû célja az egyezmény mielõbbi hatálybalépésének elõmozdítása a térségben.

Meggyõzõdésem, hogy az egyezmény mai napon történõ megerõsítésével a Magyar Köztársaság Országgyûlése döntõ módon hozzájárulhat e konferencia sikeréhez.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap