T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Az önök elõtt lévõ T/5358. számú törvényjavaslat az általános vám- és kereskedelmi egyezmény - közismert nevén a GATT - keretében kialakított, a Kereskedelmi Világszervezetet létrehozó marrakeshi egyezmény és mellékleteinek kihirdetésérõl szól. Ez önök elõtt már ismert.

Az Országgyûlés 1994. december 27-én egyhangúlag megerõsítette az egyezményt, és a 72/1994. országgyûlési határozat alapján Magyarország '95. január 1-jével a Kereskedelmi Világszervezet - közismert nevén a WTO - alapító tagjává vált.

A nemzetközi szerzõdésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi 27. törvényerejû rendelet szerint az Országgyûlés által megerõsített nemzetközi szerzõdéseket törvénnyel kell kihirdetni. A jelen törvényjavaslat ezt a célt szolgálja.

A törvényjavaslat módosítja a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló 1995. évi C. törvény 15. és 212. §-át, mivel a kihirdetésre kerülõ egyezmény mezõgazdasági megállapodása az egyéb termékektõl eltérõ speciális piacvédelmi intézkedéseket tartalmaz. Ez indokolja, hogy az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter és a pénzügyminiszter kapjon külön felhatalmazást arra, hogy a földmûvelésügyi miniszterrel egyetértésben szabályozza a mezõgazdasági piacvédelmi vámpótlék kivetésének rendjét.

A törvényjavaslat felhatalmazza az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztert, hogy szabályozza a 470 oldalnyi joganyaghoz kapcsolódó engedményes listák megtekintési rendjét. E listák terjedelme ugyanis meghaladja a tízezer oldalt, így közzétételük helyett a betekintés biztosítása az egyetlen reális megoldás. Kezdeményezésem alapján az Országgyûlési Könyvtár biztosítja az anyagba való betekintést, és természetesen az IKIM dokumentációs tárában is megtekinthetik az érdeklõdõk ezt a listát.

Kérem az Országgyûlést, hogy a törvényjavaslatot fogadja el. Ezúton kívánom megköszönni a külügyi bizottságnak, hogy egyhangúlag támogatta az önök elõtt lévõ javaslatot.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap