Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A büntetõ törvénykönyv módosítása valójában nem a büntetõ jogszabályokat módosítja, hanem új tényállásokat határoz meg. Az egészségügyi törvénybõl adódóan mintegy tíz új tényállást dolgozott ki a jogalkotó azért, hogy új értékekre és új érdekekre terjessze ki a büntetõjogi védelmet.

A vita során a parlamentben ezekkel a tényállásokkal kapcsolatosan alapvetõen egyetértés alakult ki, ezeknek a szükségességét a vita résztvevõi elismerték és ebbõl is következett, ezzel is magyarázható, hogy lényegében ezekhez az egészségügyi törvénybõl adódó új tényállásokhoz viszonylag kis számú módosító indítvány érkezett, néhány módosító indítvány érkezett, amelyekre vonatkozóan a kormány azért nem tudott pozitív álláspontot kialakítani, mert megítélése szerint a módosító indítványokban felvetett problémákra a törvényjavaslat maga megoldást ad.

Késõbb, a vita menetében az eredeti elõterjesztéshez több olyan módosító indítvány kapcsolódott, amelyre vonatkozóan nem nyitotta meg a javaslat a büntetõ törvénykönyvet. Ezeknek is lezajlott az érdemi vitája. Ezek a módosító indítványok elsõsorban a fegyverrel való visszaélés eseteire vonatkoztak.

Ennek kapcsán el kell mondanom, tisztelt Ház, hogy a büntetõ törvénykönyv legutolsó módosítása során, amely szeptember 15-én lépett hatályba, a büntetõ törvénykönyv ezen tényállásai módosultak. A büntetési tételek szigorodtak minden esetben. Egy késõbbi differenciálás megalapozásához azonban alaposabb elõkészítõ munkára van szükség, ezért ezeket a módosító indítványokat most nem tudjuk támogatni.

Egyetértünk azzal is, hogy a közfeladatot ellátó személyek katalógusát felül kell vizsgálni. Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy az igazságügyi tárca több tárca bevonásával hetek óta tárgyalásokat - és úgy tûnik, eredményre vezetõ tárgyalásokat - folytat a taxisok érdekképviseletével. Ez remélhetõleg megalapozhatja a késõbbi jogszabályváltozásokat.

Tisztelt Képviselõtársaim! Mindezek alapján kérem, hogy a kormány által támogatott módosító indítványokkal együtt támogassák a büntetõ törvénykönyv új tényállásokkal történõ kiegészítését. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap