Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a módosító javaslatok elfogadásához az országgyûlési képviselõk kétharmadának, azaz 255 képviselõnek az igen szavazata szükséges.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérem képviselõtársaimat, foglalják el helyüket! Alkotmánymódosításról van szó, azt hiszem, ki lehet bírni ezt a néhány percet.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 2. pontjában szereplõ indítvány nem kapta meg az alkotmányügyi bizottság szükséges támogatását, ezért errõl nem határoz az Országgyûlés.

Az ajánlás 1. pontjában az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslat 1. §-ában az alkotmány 32/A. § (5) bekezdésének kiegészítését javasolja, amelyben az alkotmánybíróvá jelölés feltételeit határozza meg. Az indítványt a kormány támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 230 igen szavazattal, 44 ellenszavazattal és 24 tartózkodással a módosító javaslatot nem fogadta el.

Zárószavazásra jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Soron következik az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak határozathozatala. Az elõterjesztést T/5400. számon, az alkotmányügyi bizottság ajánlását pedig T/5400/6. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Vastagh Pál igazságügy-miniszter úr már válaszolt a vitában elhangzottakra. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a módosító javaslatok elfogadásához a jelen lévõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 1. és 3. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés. Az ajánlás 2. pontjában az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslat 4. §-ában a törvény 22/A. §-ának nyelvtani szövegmódosítását javasolja. Az indítványt a kormány támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 244 igen szavazattal, 8 ellenszavazattal és 42 tartózkodással elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A 4. pontban Dornbach Alajos és Szigethy István a törvényjavaslat 6. § (2) bekezdésének elhagyását javasolják. Ez a szabály a törvény hatálybalépésekor a hivatalban lévõ alkotmánybírák megbízatási idejének meghosszabbodásáról rendelkezik. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 68 igen szavazattal, 209 ellenszavazattal és 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Zárószavazásra jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az országgyûlési képviselõk választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/5390. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig T/5390/20. és T/5390/22. számokon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Kuncze Gábor belügyminiszter úrnak, aki zárszavában válaszolni kíván a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslat vitájában elhangzottakra is. Kuncze Gábor belügyminiszter úré a szó.

(19.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap