Bakonyi Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

BAKONYI TIBOR (MSZP), a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! E Ház falai között az elmúlt idõszakban nagyon sok szó esett az állam felesleges kiadásai csökkentésének fontosságáról, a szociális gondoskodásról, a környezet védelmérõl. Az általam benyújtott módosító javaslat jelentõs állami pénzeszközök megtakarítását teszi lehetõvé, hiszen csak az elmúlt évben a Vám- és Pénzügyõrség által lefoglalt hamis márkajelzésû termékek raktározása, õrzése 100 millió forint nagyságrendû kiadást jelentett az államháztartásnak. Ugyancsak a tavalyi évben a fenti árucikkekbõl megsemmisítésre, elégetésre került termékekkel kapcsolatos eljárási költség is több tízmillió forintra tehetõ. Több mint 40 ezer pár, bõrbõl készült cipõt oszthattak volna szét a tél közeledtével a karitatív szervezetek, és ugyanennyi cipõ elégetésekor keletkezett, a környezetet szennyezõ égéstermék levegõbe jutását kerülhettük volna el. Több ezer sportcipõ, szabadidõruha, póló és egyéb ruházati termék van jelenleg is a VPOP raktáraiban, egy részük az elmúlt hétvégén a budapesti piacokon megtartott sikeres ellenõrzés eredményeként.

A törvényjavaslat elõkészítése kapcsán többször konzultáltunk az érintett kormányzati szervek, a védjegytulajdonosok, a márkaképviselõk és a karitatív szervezetek képviselõivel. A javaslatot az általuk szükségesnek tartott szakmai szempontok beépítése után, vagyis a jelenlegi formában szinte valamennyien támogatták.

A védjegytulajdonosok álláspontja szerint a megtévesztõ márkajelzéssel ellátott termékek nagy része nem befolyásolja az õ piaci pozíciójukat, hiszen a potenciális vevõkörük nem is találkozik ezekkel az elsõsorban piacokon árusított termékekkel, vagy ha igen, a márkanév és a kiegészítõ formajegyek, az anyagminõség alapján azonnal felismerhetõ a hamisított termék. Következésképp ha a nemzetközi szerzõdésekben elõírt módon megjelölik ezeket a termékeket, és garanciát kaphatnak arra, hogy kereskedelmi forgalomba nem kerülhetnek, támogatnák a karitatív célú felhasználást. (Zaj.) Rövid leszek.

A VPOP álláspontja szerint a törvényjavaslat jelenlegi megfogalmazása összhangban van a Magyar Országgyûlés által 1994- ben ratifikált, a Kereskedelmi Világszervezet létesítésérõl szóló egységcsomag részét képezõ TRIPS egyezményben foglaltakkal. A TRIPS egyezmény 46. cikkelye az egyéb jogorvoslatok cím alatt kimondja, hogy a jogsértõ cselekmények visszaszorítása érdekében a bíróságokat kell felruházni azon joggal, hogy az általuk jogsértõnek minõsített árukat minden kártérítés nélkül, a kereskedelmi csatornák mellõzésével rendeljék forgalomba hozni, de oly módon, hogy az semmiféle kárt ne okozzon a jogtulajdonosoknak a bíróságnak jogában álljon a kártalanítás nélküli, a kereskedelmi csatornák mellõzésével történõ elidegenítést elrendelni oly módon, hogy a további jogsértések kockázatát csökkentsék.

A karitatív szervezetek pedig nagy örömmel fogadnák ezt a lehetõséget, nem sokáig lennének raktározási gondjaik, hiszen sajnos a rászorulók köre nagyon széles. Vállalnák ezen árucikkeknek a törvényben elõírt módon kimoshatatlan vegytintával, más embléma felvarrásával vagy vasalásával, a cipõk nyelvének kilyukasztásával, stb. ellenõrzött körülmények között történõ megjelölésének elvégzését is.

Kérem a tisztelt Házat, hogy az általam elmondottak alapján javaslatomat támogatni, a törvény módosítását elfogadni szíveskedjenek. (Nagy taps. - Közbekiabálások: Éljen!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap