DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. (Az elnök csenget.) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A közbiztonság általános védelméhez fűződő közérdek alapján az állam joga és kötelessége, hogy az emberi élet védelme érdekében korlátozásokat alkalmazzon, vagyis a legális fegyvertartást szabályozza. E törvényjavaslattal a nemzeti együttműködés kormánya a lőfegyverek szabályozásának módosítását terjeszti elő.

A lőfegyverek megszerzése, tartása és használata, valamint a lőfegyverekre irányadó szabályok Magyarországon (Zaj. - Az elnök csenget.) 250 ezer vadász, sportlövő és egyéb polgári fegyvertartó mindennapjait határozzák meg. A jogalkotónak ugyanakkor kötelessége 9 millió 750 ezer fegyvert nem tartó ember biztonságát és érdekeit is képviselni.

(10.00)

Ezért lényeges volt, hogy a törvényjavaslat előterjesztését megelőzően széles körű egyeztetés történjen. Az érdekeltek, így például az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. mellett az országgyűlési biztos, a Legfőbb Ügyészség és a Honvédelmi Minisztérium egyetértett a tervezet céljával és a szabályozás eszközeivel.

A jelenleg hatályos törvényt 2004-ben alkotta meg az Országgyűlés, ez a 2004. évi XXIV. törvény. A törvényjavaslat már a megszületésekor jelentős problémákkal küzdött. A kormányzati rendeletalkotás további olyan szabályokat hozott létre, amelyeket, ha lehet, még nehezebb volt betartani. Mindenekelőtt a vadászati és sportlövészeti célú lőfegyvertartás tekintetében merültek fel a gyakorlat, az alkalmazás során problémák.

A számok azt mutatják, hogy a lőfegyverrel elkövetett bűncselekményeket a legjelentősebb számban illegálisan, magyarán törvénytelenül szerzett fegyverekkel követik el Magyarországon. Mivel a regisztrált fegyvereket ballisztikai eljárásokkal rendkívül könnyű azonosítani, ezért az engedéllyel tartott fegyvereket igen ritkán használják bűnelkövetéshez. Egyes álláspontok szerint az oktatással egybekötött civil lőfegyvertartás akár a személy elleni erőszakos és a vagyon elleni bűncselekmények számának visszaesésével is járhat. Rá kell azonban mutatni a balesetveszélyre és a lőfegyverek, lőszerek tartásának egyéb kockázataira is. Az engedéllyel tartott lőfegyverek aránya Magyarországon az ENSZ statisztikái szerint viszonylag alacsony: 2,5 a 100 főre jutó fegyverek száma jelenleg Magyarországon.

Tisztelt Országgyűlés! A fegyvertartás három fontos kérdés rendezését igényli. A legfontosabb kérdés, hogy ki ne tarthasson fegyvert. Ebben a kérdésben az új javaslat célja egyértelmű: nem tarthatnak fegyvert a szándékos, személy elleni erőszakos bűntettesek és a társadalomra veszélyes bűncselekményért jogerősen elítélt bűnelkövetők. A hatályos fegyvertörvény meghatározza a szükséges engedély megadását kizáró bűncselekmények és szabálysértések körét is. Ezek elkövetése teljesen vagy meghatározott ideig kizárja az engedély megadását, illetve a lőfegyver jogszerű megszerzését és tartását. A tisztelt Országgyűlés előtt fekvő javaslat a gyakorlati tapasztalatok tükrében változtat: a hatósági engedély megadását kizáró bűncselekmények és szabálysértések körét pontosítja. A javaslat a korábbi elítéléshez kapcsolódó kizárások időtartamának mérsékelt leszállítására is tartalmaz rendelkezést.

A második legfontosabb kérdés az, hogy milyen körülmények között tartható fegyver. A legális fegyverhasználóktól kapott visszajelzések alapján a hatályban lévő lőfegyverjogszabályok túlzottan bürokratikusak, az aktatologatás pedig nem lehet célja a nemzeti együttműködés kormányának. Ez az állapot elsősorban a vadászati és sportcélból tartott lőfegyverek vonatkozásában áll fenn. A módosítás nem eredményezi azt, hogy a jövőben hatósági engedély nélkül lehet lőfegyverhez jutni. A lőfegyverek első alkalommal történő megszerzése továbbra is kizárólag hatósági engedély birtokában lesz lehetséges. A lőfegyvertartáshoz szükséges hatósági engedéllyel már rendelkező személyek a javaslat szerint újabb külön engedély nélkül szerezhetnének további lőfegyvereket. A későbbiekben megszerzendő további lőfegyverek ugyanezen engedélyben kerülnek bejegyzésre.

Tisztelt Országgyűlés! A harmadik kérdés pedig az, hogy mit tehet a legális lőfegyverbirtokos. Az előttünk fekvő javaslat bevezetné a hatósági engedély alapján végzett házilagos lőszerszerelés és újratöltés intézményét. Ez az intézmény a jogszabályban előírt vizsga alapján kiadott hatósági engedéllyel rendelkezők számára lehetővé tenné a lőszer saját felhasználás céljára történő házilagos gyártását. Fontos hangsúlyozni, hogy a hatósági engedély, valamint a vizsgakötelezettség előírása mellett a házilagos lőszerszerelés és újratöltés biztonságos végrehajtását szavatoló biztonsági követelményeket is megállapítja.

Tisztelt Országgyűlés! Az államnak a lőfegyvertartással kapcsolatban vannak kötelezettségei. Az államnak szükséges pontos, megbízható és naprakész adatnyilvántartással rendelkeznie a fegyvertartókról. A tervezett jogszabály-módosítás pontosítja a frissen legyártott lőfegyverekre és lőszerekre vonatkozó adatszolgáltatás, illetve adatnyilvántartás rendjét. Ez lehetővé teszi a lőfegyverek életútjának eddiginél hatékonyabb, pontos nyomon követését.

Az előbb felsorolt érvek miatt a jelen törvényjavaslat, a később kidolgozandó végrehajtási szabályok a nemzeti együttműködés programjában kiemelten fontosnak nyilvánított közrend és közbiztonság érdekeit nem veszélyeztetik, ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárulnak a fegyvertartás szabályainak betarthatóságához.

Az önök előtt fekvő törvényjavaslat elfogadása után a kihirdetését követő hónap 15. napján, 15-én lép majd hatályba.

Az elmondottakkal a törvény fontosabb elemeit, újdonságait mutattam be. Szeretném, ha a törvényjavaslat általános vitájában megalapozott szakmai érveket hallhatnánk, és amennyiben ezek a törvényjavaslat céljával harmonizáló módosítások, akkor azokat a kormány mérlegeli, és elfogadása esetén a javaslatba be fogja építeni.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa és szavazza meg a beterjesztett törvényjavaslatot.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage