ELNÖK: Tisztelt Ház! Bejelentem, hogy ma délelőtt a Fidesz frakcióülésén Lázár János frakcióvezető úr más fontos megbízatására figyelemmel e tisztségéről lemondott. A frakció Rogán Antal képviselő urat június 2-ai hatállyal megválasztotta frakcióvezetőnek. Engedjék meg, hogy az Országgyűlés és a magam nevében megköszönjem Lázár János frakcióvezető úr munkáját, Rogán Antal képviselő úrnak pedig további sok sikert kívánjak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(13.50)

Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom önöket, hogy Lenhardt Balázs jobbikos országgyűlési képviselő úr mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó indítvány érkezett szabálysértési ügyben a legfőbb ügyésztől. Ezt megvizsgálásra kiadtam a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságnak.

Tisztelt Országgyűlés! Soron következik ma kezdődő ülésünk napirendjének megállapítása. A napirendre, az ülés időtartamára, a felszólalási időkeretekre, a vezérszónoki felszólalásokra elnöki jogkörömben terjesztettem elő ajánlásomat. A benyújtott önálló indítványokról és a hatáskörrel rendelkező bizottságok kijelöléséről a honlapon tájékozódhatnak.

Most a napirend módosítására irányuló javaslatokról döntünk.

A Jobbik képviselőcsoportja azt javasolta, hogy a szovjet megszállást követő szocialista rendszerek által biztosított politikai nyugdíj-privilégiumok megszüntetéséről és a szocializmus áldozatainak társadalombiztosítási kompenzációjáról szóló T/893. számú előterjesztés általános vitájának folytatására és lezárására ezen az ülésen kerüljön sor.

Kérem, gombnyomással szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy a napirend kiegészítésére irányuló javaslatot 51 igen szavazattal, 249 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett a Ház elutasította.

A Jobbik képviselőcsoportja azt javasolta, hogy a polgári törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény módosításáról szóló T/6415. számú törvényjavaslat általános vitájára a lezárásig ezen az ülésen kerüljön sor. Kérem, ismét gombnyomással szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az indítványt 45 igen szavazattal, 264 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett a Ház elvetette.

Ismételten a Jobbik képviselőcsoportja azt javasolta, hogy a külföldiek termőföldön történő zálogjog-alapításának megakadályozása érdekében szükséges törvények módosításáról szóló T/6425. számú törvényjavaslat általános vitájára a lezárásig ezen az ülésen kerüljön sor. Kérem, gombnyomással szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy 47 igen szavazattal, 231 nem ellenében, 34 tartózkodás mellett az indítványt az Országgyűlés elvetette.

A kormány azt javasolta, hogy az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/6960. számú törvényjavaslat módosító javaslatainak határozathozatalára ezen az ülésen ne kerüljön sor. Aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy a Ház látható többsége a javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! A kormány azt javasolta, hogy a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény módosításáról szóló T/6767. számú törvényjavaslat záróvitájára és zárószavazására ezen az ülésen ne kerüljön sor. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés látható többsége a javaslatot elfogadta.

Az MSZP képviselőcsoportja azt javasolta, hogy a büntető törvénykönyvről szóló T/6958. számú törvényjavaslat általános vitájának lezárására ezen az ülésen ne kerüljön sor.

Kérem, gombnyomással szavazzanak! (Szavazás.)

A Ház 77 igen szavazattal, 225 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett a javaslatot nem fogadta el.

A Fidesz képviselőcsoportja azt javasolta, hogy a 15. napirendi pontként szereplő, Magyarország Kormánya és Ukrajna Miniszteri Kabinetje között a közúti és vasúti határforgalomnak a határátkelőhelyeken történő ellenőrzéséről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló, új változatban benyújtott T/7216. számú törvényjavaslat általános vitájára a lezárásig, a határozathozatalokat követően elsőként, azaz 14. napirendi pontként kerüljön sor. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék egyetértésüket! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy a Ház látható többsége a javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Most az elnöki jogkörben előterjesztett napirendi ajánlásról döntünk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a napirendi ajánlásokat az előbbiekben elfogadott módosításokkal. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyűlés látható többsége a napirendet elfogadta.

Tisztelt Ház! Most, 13 óra 55 perckor áttérünk az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések tárgyalására.

Elsőként Gőgös Zoltán képviselő úr következik, az MSZP részéről, aki interpellációt nyújtott be a vidékfejlesztési miniszterhez: "Valóban minden rendben van a földpályázatok körül?" címmel. Gőgös Zoltán urat illeti a szó.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage