TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon érdekes törvényjavaslat van előttünk, hiszen alapvetően szakmailag minden frakció támogatja a parlamentben; nem is alakult ki politikai vita, ami nagyon üdvözlendő véleményünk szerint.

Ugyanakkor pedig a módosító javaslatok értékelése kapcsán nagyon érdekes helyzetek álltak elő, hiszen roppant érdekes, hogy például az előterjesztő egyetlen módosító javaslatot támogat, az éppen ellenzéki jobbikos módosító javaslat. Vagy az is nagyon érdekes, hogy több módosító javaslatnál - el is hangzott itt a felszólalások során - szó szerint megegyezik kormánypárti és ellenzéki módosító javaslat. Kimondottan szakmai javaslatok ezek, amelyeket viszont az előterjesztő nem támogat, de úgy gondolom, hogy sok felvetett kérdést lehet majd kapcsolódó módosítókkal rendezni a parlamenti zárószavazást megelőzően. Most nem szeretném szakmailag felsorolni, hogy melyiket miért, meg hogy, és hogy rendeződik, nyilván, aki végigköveti a törvényjavaslatnak a parlamenti menetét, az fogja majd tapasztalni, hogy mely módosító javaslatokat tud támogatni az előterjesztő és remélhetőleg az Országgyűlés is.

Úgy gondoljuk, több módosító javaslat végrehajtási rendeletben tisztázandó majd, elsősorban szakmai előterjesztések. Vannak olyan módosító javaslatok, amelyek más törvényeknek mondanak ellent, ezeket nem fogjuk tudni támogatni az előterjesztő nevében, és több módosító javaslat pedig az európai uniós szabályainkkal szembemegy. Ezt egyébként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állapítja meg, annak is a támogatásvizsgáló főosztálya mondja ki, hogy ebben a törvényjavaslatban helyet kell hogy kapjon, míg többen szeretnék, ha ez nem kerülne a törvénybe. Ezt sem fogja tudni támogatni az előterjesztő. Vannak olyan előterjesztések, amelyek szakmailag - úgy gondoljuk - nem indokoltak. Az előterjesztő egyszerűen más véleményen van, amikor a szerződés tartalmára vagy a szerződés hosszára vonatkozó módosító javaslatokról van szó.

Az külön kuriózum volt a vitában, hogy miközben, mondjuk, kormánypárti módosítót az előterjesztő nem támogatott, akkor a vitában pedig az ellenzéki képviselő az előterjesztővel értett egyet. Úgyhogy rövid, alapos, szükséges törvény, de számomra nagyon érdekes pillanatokat hozott a vitában.

Ezúton köszönöm meg azoknak a képviselőknek, akik részt vettek mind az általános, mind a részletes vitában, és módosító javaslatokkal erősítették, segítették ezt a törvényjavaslatot, hogy jobb legyen, és az emberek érdekét szolgálja.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage