KARA ÁKOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elkövetkezendő percekben olyan emberről szeretnék megemlékezni, akinek személye és szellemi öröksége országos szinten is elismerésre méltó véleményem szerint. Báró Kisteleki Lévay Henrik neve egyet jelent az Első Magyar Általános Biztosító Társaság alapításával, de a gazdasági területen végzett munkája mellett jótékonysági tevékenysége is jelentős. Báró Kisteleki Lévay Henrik emléke igazán méltó arra, hogy az utókor is tisztelettel adózzon előtte. Ennek megfelelően nemrégiben, 2012. április 18-án Győrújbaráton mellszobrot avattunk, emléke előtt fejet hajtva.

Tisztelettel emlékezve szólnék most néhány szót Kisteleki Lévay Henrik életéről, munkájáról. Jankovácon látta meg a napvilágot 1826. április 16-án, szegény kereskedőcsalád fiaként. Az 1840-es évek elején kereskedelmi tanulmányokat folytatott Pesten, majd a trieszti biztosítótársulat magyarországi fiókjánál gyarapította gyakorlati ismereteit. Az 1848-49-es szabadságharcban a haza szolgálatába állt, és csakhamar hadnaggyá léptették elő. Egy magyar biztosítótársaság alapításának eszméje már fiatalon megfogalmazódott benne. Buzgalmának, kitartásának köszönhetően 1857-ben megalakult az Első Magyar Általános Biztosító Társaság, amelynek alakuló közgyűlésén egyből a társaság vezérigazgatójává választották.

Lévay Henrik közbenjárásáig az országban csak néhány idegen biztosítótársaság működött. Az Első Magyar Általános Biztosító Társaság megalakítása a magyar nemzet életében jelentőségteljes mozzanat. Lévay bárónak sikerült a biztosítótársaság ügye mellé állítania a hazai közgazdasági élet legjobbjait, például Deák Ferencet, báró Eötvös Józsefet, gróf Apponyi Györgyöt és másokat is. Alapítóit a társaság létesítésére elsősorban a hazafiság, a magyar nemzeti öntudat indította. Olyan magyar biztosítóvállalatot kívántak teremteni, amely az értékek és vagyonok védelmét a hazában mindenütt elterjeszti, és amely kiállja a versenyt a külföldi biztosítóintézetekkel. Magyar tisztviselőket alkalmazott, és sok '48-as honvédnek juthatott, jutott így állás. Lévay Henrik az 1897-es üzleti évvel fejezte be sikeres szakmai működését, tehát 40 éven keresztül volt az Első Magyar Általános Biztosító Társaság vezérigazgatója.

Báró Kisteleki Lévay Henriknek a gazdasági munka mellett sok egyéb feladata volt, élénken vett részt közéleti tevékenységben, számos alapítvány létrehozása kötődik a nevéhez, vagyonából mindig juttatott másoknak is. Többek között alapító tagja lett a Magyar Írók Segélyegyletének és más társaságoknak, intézeteknek. Adományával hozzájárult a siketnémák országos alapjához, árva gyermekek megsegítéséhez, de a megyei tisztviselők segélyezésére is áldozott.

Érdemei elismeréséül 1868-ban Kisteleki előnévvel nemesi címet kapott, majd 1885-ben a magyar főrendiház tagjává nevezték ki. Gazdasági téren elért eredményeiért 1897-ben bárói rangot kapott. Biztosítási témában több írása, cikke is megjelent.

Szakmai érdemei és a jótékonyság területén végzett munkája még életében az egyik legelismertebb magyarrá tette, köztiszteletnek, általános szeretetnek örvendett. Halála után felesége vitte tovább közéleti jótékonysági tevékenységét, és őrizte mindazt a múltat, amely néhai férje nagyságával függött össze.

A Győrújbaráton felállított szoborral egy régóta dédelgetett, régóta tervezett álom vált valóra áprilisban. Nem véletlen, hogy Győrújbaráton állítottak, állítottunk emléket Lévay Henriknek, hiszen uradalmi birtokai terültek el azon a vidéken, Kisbaráton, amelynek központja akkor Táplánypuszta volt. A Lévay családból a kisbarátfalui temetőben többen is nyugszanak.

A báró születésének 186. évfordulóján felavatott szobrot a pannonhalmi főapát úr, dr. Várszegi Asztrik szentelte fel, a mellszobor elkészítésére a CIG Pannónia Zrt. hirdetett pályázatot, a biztosítótársaság felügyelőbizottságának elnöke, Járai Zsigmond adta át a szobrot, majd a település polgármestere, Juhászné Árpási Irma mondott beszédet.

Magam a köszöntőmben külön kiemelten a Győrújbaráton élő emberek értékőrző és értékteremtő tevékenységét, hiszen tudatos önkormányzati munkával, jelentős civil, közösségi, egyházi közösségi és helyi vállalkozói összefogással nagyon komoly és eredményes fejlődés zajlott a településen az elmúlt években. Ezen a településen, ezen a legnagyobb lélekszámú nem városi, Győr-Moson-Sopron megyei településen iskola-, óvoda-, településközpont-fejlesztés történt, civil szervezetek, sportszervezetek, a hagyományőrző néptáncegyüttes, a Csobolyó sikerei mind-mind azt üzenik, hogy Kisteleki Lévay Henrik értékteremtő szellemisége tovább él a mindennapokban a településen és a térségben.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

(19.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage