DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Amint hallgattam önt, azon gondolkodtam, mi az oka, hogy hétről hétre önök minden hétfőn, esetleg kedden ugyanazokat a paneleket elmondják, megpróbálják sulykolni a médián keresztül, hogy itt van ez a csúnya, rossz kormány, aki nem a helyben lakó gazdáknak kívánja odajuttatni a földterületeket, és idézik azt az 5-6 vesztes pályázót az 1781 nyertes pályázó közül. Ha megnézzük, akkor ez még a nyertes pályázók 1 százalékát sem teszi ki, akik nem nyertek azon az adott területen, ahol beadták a pályázatot. Ön folyamatosan két példát hoz fel itt a parlamentben, a Flóra Nagyesztergárt és Kaskantyút, ahová engem meghívott. Elfogadtam a meghívását, és örömmel elmegyek önnel, ellentétben önnel, képviselő úr, aki nem jött el velem a mezőcsáti gazdákhoz. Nemcsak én hívtam meg önt, hanem a helyi gazdák is meghívták.

Azon gondolkodom, mi is az oka annak, hogy önök vagy ön, illetve azok az ellenzéki képviselők, akik ezt a kérdést a zászlójukra tűzték, minden héten csak ugyanazt tudják elmondani, semmi újat nem tudnak ezekben a dolgokban felhozni, hogy itt, a Parlament falai között próbálnak ebből politikai hasznot szerezni. Képviselő úr, valóban, amit önök, illetve az ön ellenzéki képviselőtársai csinálnak, az semmi más, mint politikai haszonszerzés.

Képviselő Úr! Amikor én két hete Mezőcsáton voltam, ahová ön nem jött el, a mezőcsáti MSZP egy szórólapot terített le a településen a fórum előtt, hogy ez a csúnya Fidesz-kormány elvette a gazdáktól a földet, és az emberek ne menjenek el az általam megrendezendő fórumra. Képviselő úr, ez egy szakmai fórum volt. Az ön helyi párttársai szórólapok ezreit szórták ki a településen, a kormány ellen agitálva. Mi ez, ha nem politikai haszonszerzés, képviselő úr? Ez politikai haszonszerzés! És közben, hogy valójában mi történik, önök nem is vesznek tudomást arról, képviselő úr!

A kormány meghirdetett egy haszonbérleti pályázati rendszert, ahol nagyon fontos szempontok érvényesülnek. Valóban, önök az elmúlt évben semmit nem tettek abban a kérdésben, hogy a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyát helyreállítsák. Önök ezt nagyon jól kommunikálták. Ez a kormány a földhaszonbérleti pályázatok nagyon fontos szempontjának határozta meg, hogy az állattartók, illetve az állattartást vállalók azok, akik a pályázatok során, hogy úgy mondjam, elsőbbséget élveznek. (Gőgös Zoltán felmutat egy Blikk lapot.)

Képviselő Úr! 34 ezer hektár földterületet hirdettünk meg első körben, 1781 nyertes pályázó volt, több mint 600 szerződést kötöttek meg, önök pedig 5-6 vesztes pályázó nevét ismétlik folyamatosan itt a parlamentben. A kiírt területek 47 százaléka 10 és 50 hektár közötti birtoktest, ez igazán nem mondható olyan nagy területnek, ami a nagygazdaságokhoz kapcsolódik. Tizen-egynéhány a 100 hektár feletti terület, amit meghirdettünk, a többi terület 5, 10 és 20 hektár közötti terület. Ön említette Bács-Kiskun megyét, képviselő úr; 1,5, 2 és 3 hektáros területeket nyertek ezeken a pályázatokon.

(9.40)

És tudja, képviselő úr, engem mindig az bosszant, hogy ön korábban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkáraként elég sok döntésbe belelátott, és elég sok olyan döntést hozott, ami a gazdák érdekeivel ellentétes volt. Önök háromféle módszert ismertek, képviselő úr, az állami földekkel kapcsolatban. Vagy eladták az állami földeket több ezer hektáros területekre kiírva, kizárva a helyi gazdákat annak a lehetőségéből, hogy pályázni tudjanak. Ha nem tudták eladni a földeket, képviselőtársam (Gőgös Zoltán: Nem is adtuk el. Semmit nem adtunk el.), akkor a lejárat előtt négy-öt évvel további húsz évre odajuttatták ezeknek a nagygazdaságoknak. Ha egyik módszer sem működött, akkor pedig érvényes pályázatokat vontak vissza, mint például ön is, képviselőtársam. Engedje meg, hogy én is elmondjam minden alkalommal: Újfehértón több mint ezer hektár vonatkozásában négy nyertes gazdálkodótól vonták vissza a pályázatot, képviselő úr. (Gőgös Zoltán: Gyula, mondd el! Arra mondjál valamit, a műkörmösre! - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Rikkancs lett a Gőgös, újságot árul!) Ezeket a módszereket alkalmazták önök.

Ön felsorolt itt különböző területeket, és még talán annyi időm nekem is van: Szendrő, Bábolna, Kerteskő, Újfehértó, Balkány. És mondhatnám azokat az állami földpályázatokat, ahol önök jogszabályellenesen írtak ki, vontak vissza és hirdettek eredményt, képviselő úr. Erre válaszoljon, képviselő úr, és ha erre válaszolt, akkor azt hiszem, van miről beszélnünk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage