DR. NYIKOS LÁSZLÓ (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Az ez évi költségvetési törvénynek ez már a tizenvalahányadik módosítása, magánszámításaim szerint a tizenharmadik, de nem ezért kértem szót, mert ez önmagában már lerágott csontnak is mondható, hanem azért, mert végül is tartalmában ez a zárószavazás előtti módosító javaslata a miniszter úrnak egy jó szándékú kezdeményezés, hiszen azoknak az önkormányzatoknak a helyzetén próbál javítani, amelyek az utóbbi időszakban eladósodtak, ezen belül is azoknak a kis önkormányzatoknak a helyzetén, amelyek 5 ezer főnél kisebb lélekszámmal működnek, gazdálkodnak. Ennek kapcsán szeretném arra felhívni a tisztelt kormányszövetség figyelmét, hogy ezeknek a tranzakcióknak a nagyságrendje milliárdos, itt közpénzek mozognak az államháztartás két alrendszere között, és jelentős pénzmozgásokra, vagyonváltozásokra kerül sor. Nem megnyugtató ezeknek a pénzmozgásoknak az ellenőrzése, az átláthatósága.

A törvényjavaslatban van egy olyan megfogalmazás, amely úgy szól, hogy az adósság felvételének egyéb körülményei alapján kell majd mérlegelni a döntések helyességét. Számos olyan kérdés van, ami az ellenőrzés erősítését indokolja. Az tiszteletre méltó, hogy a Kincstár ellenőrző szerepét hangsúlyozza a törvényjavaslat, azonban arra szeretném fölhívni a figyelmet, hogy a kincstári ellenőrzés önmagában nem elég, hiszen a Kincstár a helyi önkormányzati vagyont nem vizsgálja, a helyi önkormányzatok vagyonváltozásáról a pénzügyi beszámoló tartalmaz fontos információkat, a mérleg, és ennek a független külső ellenőrzése nincs biztosítva. Nem először mondom és bizonyára nem is utoljára, hogy itt mulasztás terheli a tisztelt Házat (Zaj. - Az elnök csenget.), a kormányszövetséget, mert az idevonatkozó szakmai törvényekben nem gondoskodtak arról, hogy ezek a kisebb helyi önkormányzatok - itt 1700 önkormányzatról van szó - pénzügyi beszámolója megnyugtató módon ellenőrizve legyen.

Odafejlődhet ez a helyzet, hogy ahogyan az országleltár sem készült el, az állam vagyonát sem ismerjük, a helyi önkormányzati vagyonról sem lesz megnyugtató és garantáltan szakszerű képünk, ezért szeretném arra felhívni a figyelmüket, hogy ezt a hiányosságot vagy a helyi önkormányzati törvény módosításával, vagy az államháztartási törvény módosításával a tisztelt kormányszövetség szíveskedjék pótolni, mert nem lesz világos képünk arról, hogy ez az adósságkonszolidáció mennyire szakszerűen és mennyire áttekinthetően lesz végrehajtva.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage