DR. MELLÁR TAMÁS (Párbeszéd): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! Közzétette a világ legjobb egyetemeinek friss listáját a neves angol, felsőoktatással foglalkozó intézet. Az összeállításában 93 ország 1000 intézménye szerepel, közöttük nyolc magyar egyetem is. Igaz, egyik sem tudott bejutni, bekerülni a legjobb 500-ba, miközben négy osztrák, három cseh, két lengyel és egy-egy észt, litván és ukrán egyetem is felkerült a TOP 500-as listára. Mindeközben Magyarországon lázas átalakulás folyik a felsőoktatásban. A Corvinus Egyetem után most hat újabb egyetem magánosítására kerül sor. De ez a fogalom távolról sem írja le azt, hogy valójában mi is történik, mert sokan azt gondolhatják, hogy egy privatizáció megy végbe, vagyis befektetőknek adják el az egyetemeket jó pénzért, amiből a költségvetés számára bevétel lesz, és ezek a befektetők pedig majd gondoskodnak róla, hogy hatékonyan működjenek az egyetemek, hiszen a saját pénzük van benne.

De erről szó sincsen, ugyanis az történt, hogy a kormány alapított hat darab alapítványt, majd ezeknek az alapítványoknak átadta a szóban forgó egyetemek vagyonát, és az alapítványok élére pedig kinevezett vezetőket, mégpedig olyan alapítványi elnököket, akik megbízható elvtársak; köztük az ország leggazdagabb embere és az egyik miniszter is.

Tehát ami történt, az valójában nem privatizáció, nem is magánosítás, hanem sokkal inkább hitbizományba adás. Ettől az átalakítástól a kormány azt várja, hogy a felsőoktatási intézményekben javul a gazdálkodás minősége, az oktatás és a kutatás területén is jelentős előrelépés fog történni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium illetékes államtitkára, Bódis József államtitkár úr az alapítványok vezetőivel szemben a következő követelményeket fogalmazta meg; őt idézem: „hogy értsenek az adott szakterülethez, a felsőoktatáshoz, illetve a kialakítani kívánt új világhoz, amely felé a felsőoktatási intézményeket kívánjuk vinni”.

Nos, a hat kinevezett vezetőből négy esetében az MTMT  a Magyar Tudományos Művek Tára  nulla találatot jelzett, tehát egyetlenegy tudományos publikációjuk sincs ezeknek az embereknek, egy esetben egyetlenegy publikáció, és csak a hatodik vezetőnél volt elfogadható számú tudományos publikáció  de tegyük hozzá, hogy a kémiai tudományokból, miközben az állatorvosi egyetem alapítványi elnöke lesz az illető. Így aztán nyomós okunk van feltételezni azt, hogy ezek a kuratóriumi elnökök nem sokat értenek az adott szakterülethez, sem a felsőoktatáshoz, sem a tudományos munkához.

(10.20)

Tehát akkor valójában mihez is értenek? Nem marad más, mint a harmadik kritérium, vagyis, hogy „értsenek a kialakítani kívánt új világhoz, amely felé a felsőoktatási intézményeket kívánjuk vinni”.

Ehhez valószínűleg érteni fognak. De hogy mi lesz ez az új világ, arról bennünket elfelejtettek tájékoztatni, az államtitkár úr sem beszélt róla, és senki más. De én attól tartok  már elég sok tapasztalatom van ebben a korban , hogy ez az új világ valami hasonló lesz ahhoz, amit már mi a hatvanas-hetvenes években egyszer megtapasztaltunk, amikor az egyetemi párttitkárok terelgették az oktatást és a tudományos kutatást a szép új kommunista világ felé. Emlékszem, hogy párttitkárunk behívatott engem, és azt közölte, hogy őt nem érdekli, hogy tudományos szempontból nekem igazam van vagy sem, de a szocialista Magyarországon én olyanokat nem mondhatok, amilyeneket mondtam.

Nos, azt gondolom, hogy ezek a politikai komisszárok, akik most bekerülnek az egyetemekre, hasonló feladatokat kell hogy ellássanak, és azoktól az egyetemi oktatóktól így nagyon könnyen meg tudnak szabadulni, akik kritikákat fogalmaznak meg, hiszen most már a közalkalmazotti státusz sem védi az egyetemi oktatókat, s ebből következően azt, aki csúnyát mond a nemzeti együttműködés rendszerére, azt bizony nagyon hamar megfosztják az egyetemi oktatói állásától.

Hogy ezután sem lesz magyar egyetem a TOP 500-ban, az valószínű. De ez kit érdekel? Sokkal fontosabb az, hogy ezen a módon meg lehet tisztítani az egyetemeket a liberális ügynököktől, a baloldali kártevőktől. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.  Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage