ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Most a képviselők ünnepélyes eskütétele következik. Kérem, hogy az eskü letételéhez álljanak fel! (A jelenlévők felállnak. Megszólalnak a fanfárok, a vezénylő tiszt az elnöki pulpitussal szemben lévő bejáraton keresztül bejön, és az ülésterem közepéről engedélyt kér a korelnöktől a történelmi zászlók és a nemzeti lobogó behozatalára, aki az engedélyt megadja. A fanfárok hangja mellett az elnöki pulpitus két oldalára bevonulnak a zászlókkal. A díszőrség parancsnoka a pulpitus előtti helyére áll.)

Tisztelt Országgyűlés! Most előolvasom az eskü szövegét. (Felolvassa az eskü szövegét, amelyet valamennyi képviselő állva ismétel meg.) Én, … fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; országgyűlési képviselői tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom. (Az elnök és a képviselők nagy része hozzáteszi:) Isten engem úgy segéljen! (Ezzel egyidejűleg Ritter Imre nemzetiségi képviselő az esküt anyanyelvén teszi le:) Ich, Emmerich Ritter schwöre, dass ich Ungarn und seinem Grundgesetz treu sein, seine Rechtsnormen einhalten und für deren Einhaltung sorgen werde; dass ich mei-ne Funktion als Nationalitätenabgeordneter zum Wohle der ungarischen Nation wahrnehmen werde. So wahr mir Gott helfe! (Taps a kormánypárti padsorokban és a Mi Hazánk soraiban.)

Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy az Országgyűlés megalakult. Tájékoztatom önöket, hogy a nemzetiségi szószólók közvetlenül az alakuló ülést követően az Országház Zsitvay Tibor termében az Országgyűlés elnöke előtt tesznek esküt, amelyre tisztelettel várjuk a meghívottakat. (A DK és a Momentum képviselői, valamint a Párbeszéd-frakció néhány tagja elhagyja az üléstermet.) Bejelentem továbbá, hogy az Alaptörvény 20. cikk (1) bekezdése, valamint a (2) bekezdés a) pontja értelmében a kormány megbízatása az újonnan megválasztott Országgyűlés megalakulásával megszűnt. Az Alaptörvény 22. cikk (1) bekezdése alapján az új kormány megalakulásáig a kormány hivatalban marad, és gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyek a kormányt megilletik, nemzetközi szerződés kötelező hatályát azonban nem ismerheti el, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Tisztelt Országgyűlés! Most felkérem Áder János köztársasági elnök urat, tartsa meg beszédét. (Taps a kormánypárti padsorokban.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage