TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. (Az elnök csenget.) Bár érzem, hogy mintha nyomást akarna gyakorolni az ismételt felszólalásokkal kapcsolatban a levezető elnök, és azt is érzem, hogy a fideszes meg KDNP-s honanyák és honatyák türelmetlenek, hogy most be kellett jönniük és elvégezni a munkájukat, amiért az állampolgárok fizetik őket. (Moraj, közbeszólások és derültség a kormánypártok padsoraiból: Jaj!)

Nagyon kellemetlen, én értem ezt, tudom, hogy csak szavazni szeretnek bejárni (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: Hadházy…  Taps a kormánypártok padsoraiból.  Az elnök csenget.) Örülök, hogy megtapsolják, amikor elmondom, hogy mi az önök feladata, de igen, az is az önök feladata, hogy részt vegyenek ezekben a vitákban, úgyhogy most kénytelenek lesznek elviselni, hogy néhány ellenzéki megszólalást végig kell hallgatniuk azzal a vitával kapcsolatban, hogy hogyan néz ki a következő négy évben Magyarország kormányzati szerkezete. (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: Nélküled!)

Balla képviselő úrnak volt egy meglehetősen alacsony színvonalú hozzászólása, amiben (Rétvári Bence: De arrogáns vagy! Ez a nyitottság?) azt vezette le (Az elnök csenget.) egy váratlan fordulattal, hogy mivel választást nyertek, ezért mindent jól csináltak. Elmondom, a választást azért nyerték meg, mert ellopott közpénzmilliárdokból sulykoltak egy darab masszív hazugságot; és az, hogy önökre többen szavaznak, az nem jelenti azt, hogy önöknek a szakmai teljesítménye azokon a területeken, amiket az ellenzék kritizál, túlságosan magas színvonalú lett volna. (Rétvári Bence közbeszól.) Éppen ellenkezőleg!

Elsősorban nem az a baj az önök elmúlt 12 éves és várhatóan következő négyéves kormányzati munkájával, hogy nincsen önálló minisztériuma az általunk felhozott területeknek, egészségügynek, oktatásnak, szociális ügyeknek vagy éppen a környezetügynek, nem! Az a probléma, hogy objektíve nagyon rossz teljesítményt nyújtottak ezeken a területeken. (Rétvári Bence: Bezzeg a Gyurcsány milyen jó volt, mi?) Nem szolgálták a magyar emberek érdekét, mert Orbán Viktornak személyes és politikai meggyőződése, hogy ezek a területek nem fontosak az ország jövője szempontjából. Nekünk éppen ezzel ellentétes a meggyőződésünk, szerintünk ez határozza meg Magyarország jövőjét, nem pedig az, hogy önök minél több hatalmat és pénzt halmozhassanak fel maguknak és az oligarcháiknak.

Tehát akkor nézzünk meg néhány területet; kénytelenek lesznek végighallgatni, az időmből kifutja, van még 13,5 perc (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: Kérjél kölcsön a szomszédból!), de nem fogom kihasználni, nyugodjanak meg, csak egy-két objektív mutató, hogy mégis mi a problémánk az önök munkásságával, például az oktatás területén.

Az a problémánk, hogy mondjuk, mennyit keres egy tanár: annyit keres egy pedagógus 14 év szakmai tapasztalattal és főiskolai diplomával, amennyit egy szakmunkás kap kezdőként, 260 ezer bruttót. Maguk szerint ez rendben van?

Az a probléma az önök oktatáspolitikájával, hogy (Kezével föntről lefelé mutat.) így megy lefelé a diákoknak a teljesítménye a nemzetközi összehasonlításokban (Rétvári Bence: Nem igaz!), és ezért nem a gyerekek a hibásak, nem is a pedagógusok a hibásak (Rétvári Bence: Hazugság!), hanem a Fidesz-KDNP oktatáspolitikája a hibás. (Rétvári Bence: Ez nem igaz!)

Az a mi gondunk a maguk oktatáspolitikájával, hogy míg 2010-ben 140 ezren jelentkeztek felsőoktatásba, most 101 ezren. (Rétvári Bence: Hajnal Miklóst kérdezd meg…) Maguk szerint nem érdemes korszerű tudást, nem érdemes felsőfokú tudást szereznie a magyar fiataloknak. Maguk egy egészen más gazdasági és politikai modell szerint akarják berendezni ezt az országot, csak ezzel mi, meg úgy általában egyébként a magyar szülők, nem értünk egyet. Ez a probléma a maguk oktatáspolitikájával, nem az, hogy nincsen neki dedikált minisztériuma.

(13.20)

Vagy nézzük meg az egészségügyet! Az a gondunk vele, hogy egyre kevesebbet költenek rá GDP-arányosan, 2 százalékpont/GDP hiányzik a magyar egészségügyből, ami gyakorlatilag egy évi ezermilliárdos összeg. Tudjuk, hogy milyen bérek vannak, látjuk a folyamatos kivándorlást, menekülést az egészségügyből, és látjuk, hogy a veszélyhelyzetnek, az egészségügyi szolgálati jogviszonynak és egyébként most az újabb veszélyhelyzetnek és a belügyminiszter alá rendelésnek is mind az volt a lényege, hogy nehogy kimeneküljenek az egészségügyi szakdolgozók. Igen, volt az orvosoknak béremelés, csak nem volt éppen az egészségügyben dolgozók többsége számára észlelhető béremelés, miközben 20-30 százalékos infláció van az élelmiszerekre vonatkozóan. Ez a problémánk.

Az a problémánk, hogy 854 ezer embernek nincsen háziorvosa. (Rétvári Bence: Mindenkinek van!) Az a problémánk, hogy az ilyenek következtében a magyar emberek várható élettartama öt évvel alacsonyabb (Rétvári Bence: Csökkent a különbség!), mint a hasonló fejlettségű uniós tagállamokban. Ez a mi problémánk, és nem az, hogy nincsen önálló egészségügyi minisztérium. Ha egy államtitkár vagy egy helyettes segédállamtitkár lenne felelős ezért a területért, de zseniális eredményeket hoztak volna az elmúlt 12 évben, akkor mi megtapsolnánk önöket, de a legkevésbé sem ez történik.

Nem az a problémánk, továbbmenve a szociális területen, hogy nincs önálló minisztériuma, hanem az, hogy mondjuk, a családi pótlék 12 200 forint, pont annyi, mint 2010-ben volt. A 12 év inflációja elvitte a vásárlóértékének a felét, de maguk egy kicsit sem emeltek, még véletlenül sem, a családtámogatások legfontosabb és mindenkit, a szegény családokat és a szegény gyerekeket is elérő elemén. És ugyanígy nem emeltek az öregséginyugdíj-minimumon: 28 500 forint 2010 óta, több tízezer idős ember ennyi pénzt kap egy munkával eltöltött élet után; félmillió ember 100 ezernél kevesebb nyugdíjat kap. Ezért mondtuk, hogy alapnyugdíj kell, és ezért mondtuk, hogy fel kell emelni az öregséginyugdíj-minimumot; önök ezt soha nem támogatták. A gyes is ugyanúgy 28 ezer forint, mint korábban. Ez a probléma, és nem az, hogy nincsen önálló szociális minisztérium.

És megint csak nem az az elsődleges gond, hogy maguk teljesen legyalulták a környezetvédelem intézményrendszerét, első helyen a Környezetvédelmi Minisztériummal, hanem az a gond, hogy 14 ezer ember hal meg ma Magyarországon évente a magas légszennyezettség miatt. Az a gond, hogy 2013 óta folyamatosan növekszik az üvegházgáz-kibocsátása az országnak. (Nacsa Lőrinc: Sok a dugó!) Az a probléma, hogy sok a dugó, mert maguk véletlenül sem támogatják a közösségi közlekedést, mert maguk elvonják a forrásokat például Budapesttől meg az összes önkormányzattól (Moraj a kormánypártok soraiban.  Közbeszólás ugyanonnan: Nem igaz!), amelyekkel a közösségi közlekedést fejleszteni és támogatni lehetne, de egyébként a kerékpáros közlekedést sem támogatják orrba-szájba, ha már itt Nacsa képviselőtársunk szellemeskedni próbál.

Ez a probléma, igen (Rétvári Bence: Ezért nem nyertél, mert ilyeneket mondasz!), hogy maguk hozzájárulnak a klímakatasztrófához, nem tompítani, lassítani akarják ezt a klímaválságot (Dr. Fónagy János: Évi ezer buszt állítunk be!), és nem tesznek meg semmit a klímaalkalmazkodás érdekében. Ez a gondunk az önök környezetpolitikájával, a zöldpolitikájukkal, és nem az elsősorban, hogy nincsen önálló minisztérium. Nagyon örülnénk, ha lenne, de az sem oldaná meg a gondokat.

Az a gond, hogy önök nem foglalkoznak az emberek mindennapos jóllétével, önök tényleg kizárólag a saját hatalmi és gazdasági szempontjaik kiszolgálásával foglalkoznak, márpedig így Magyarországnak nem lesz jövője. (Rétvári Bence: Akkor hogyan nyertünk négy választást?  Dr. Fónagy János: Neked nem lesz jövőd!) Ezt próbálta elmondani az ellenzék ebben a vitában, amit most kénytelenek voltak rövidített formában meghallgatni. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Párbeszéd és a Momentum soraiban.  Rétvári Bence: Csak így tovább!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage