BARKÓCZI BALÁZS (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Szokták volt mondani, hogy az infláció a szegények adója, és ha ez így van, akkor bizony önök most alaposan megadóztatják a legszegényebbeket. Az infláció már meghaladta a 10 százalékot bizonyos élelmiszerek körében, így például a fehérkenyérnél a 40 százalékot. Az Orbán-csomag különadói tovább drágítják a gyógyszereket, tovább drágítják a biztosításokat és a banki szolgáltatásokat, és sokszor már egy hagyományos vasárnapi ebéd is luxusnak számít egy magyar család számára, hiszen egyre nagyobb ütemben drágulnak a húsok, a liszt, a tojás, az étolaj és a cukor ára is. Nem háborús veszélyhelyzet van tehát ma Magyarországon, hanem inflációs veszélyhelyzet, amit nem a háború gerjeszt, hanem a kormány és a Magyar Nemzeti Bank közösen.

Az MNB a gazdaság még gyorsabb növekedését erőltette, miközben nem figyelt az árstabilitásra. A kormány tavaly, ahogy tavalyelőtt is, a szokásos hiány öt-hatszorosát hozta össze gazdaságvédelmi program címén, ebből a pénzből azonban a legrászorultabbak egy fillért sem láttak, hiszen azok az önök oligarcháihoz, határon túli érdekeltségeihez, illetve a versenysportba és az egyházakba mentek. Önök év elején szétosztogattak a fiataloknak és a nyugdíjasoknak 2600 milliárd forintot, ugyanakkor ezt a pénzt most a rekordmagas infláció kamatostul vissza fogja venni. Egyébként ezt a pénzt sem azért kapták a legrászorultabbak, mert önök egyfajta krisztusi parancs alapján cselekedtek, hanem választási kampány volt. A forint gyengülését, ami szintén fűti az inflációt, megint csak nem lehet a háborúra fogni, hiszen azt látjuk, hogy amíg a forint az euróhoz képest több mint 10 százalékot gyengült, addig a régió valutái, így a cseh, a horvát, a bolgár és a román valuta feleennyire nem szakadt le az eurótól.

Miniszter Úr! Kornai János 1989-es indulatos röpiratában azt mondta, hogy addig van infláció, amíg a pénzügyminiszter azt akarja, hogy legyen, és akkor fog megszűnni, amikor a pénzügyminiszter majd azt akarja, hogy ne legyen. Kérdezem én, hogy miért akarnak önök ekkora inflációt. Köszönöm szépen a választ. (Taps a DK soraiban.)

(17.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage