NACSA LŐRINC (KDNP), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Október 7-én reggel sokkoló hírekre ébredt az egész világ, hiszen akkor azt láthattuk, hogy a Hamász nevű terrorszervezet több mint 5 ezer rakétát lőtt ki Izraelre. Az utána következő órákban a szörnyű képsorokban, videókban azt láthattuk, hogy csecsemők, gyermekek, nők és idősek is meghaltak a terrortámadásban, és teljesen világos volt, hogy a magyar parlamentnek feladata van: a feladatunk pedig az, hogy elítéljük a Hamász Izrael elleni terrortámadását, és együttérzésünket fejezzük ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, akik elveszítették a hozzátartozójukat, akik elveszítették a szeretteiket, akik megsérültek, és egy politikai nyilatkozatot nyújtsunk be az Országgyűlés elé.

Frakcióvezető urak, Kocsis Máté, Simicskó István frakcióvezető úr, Németh Zsolt bizottsági elnök és jómagam azt gondoltuk, fontos, hogy egy aktuális ügyre egy rövid, de határozott politikai nyilatkozattal reagáljunk. Teljesen világos az álláspontunk: Magyarország elítéli a terroristákat, és az áldozatok oldalán áll. Kijelentjük azt, hogy a terrorizmus áldozatainak joguk van megvédeni magukat, és megtenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg.

Ahogy már eddig is számtalan alkalommal hallhatták itt a kormánypártoktól ebben a Házban, itt is egyértelműen világos, hogy a helyzet hosszú távú rendezése csak a béke lehet. Kiállunk a minél hamarabbi tűzszünet és a béke oldalán, hiszen ahogy a békét kérjük és hirdetjük például az orosz-ukrán háborúban is, úgy azt gondoljuk, hogy a béke a legmegfelelőbb állapot a Szentföldön is.

Azt láthatjuk, hogy a veszélyek korában élünk: járványok, migráció, háborúk. Hogyha csak az Európát körülvevő és az Európa közelében vagy Európában zajló konfliktusokra gondolunk, akkor ennek számossága most már nem egy, nem is kettő; és az a helyzet, hogy a veszélyek korában tisztán kell látni. Látjuk azokat a szörnyű képeket, amik érkeztek Izraelből; látjuk a terrortámadás brutalitását; és látjuk azt is, hogy akik ezeket elkövették, őket, vagy legalábbis közülük sokat, az Európai Unió ide akarja hozni Európába.

Nagyon fontos, hogy az elmúlt években Európa számos bevándorlót engedett be ellenőrzés nélkül. Köztük egyébként, mint az az elmúlt napok nyugat-európai tüntetéseiből kiviláglott, sokan a Hamász támogatói, szerte Nyugat-Európában  a teljesség igénye nélkül mondok pár példát, Berlinben, Bécsben, Stockholmban, Londonban vagy éppen Párizsban  a terrort ünnepelték és a terrort éltették több száz fős, több ezer fős tüntetéseken.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy nem mehetünk el szó nélkül emellett sem, hiszen a bevándorlók között ott vannak a terror hívei, a Hamász és akár más terrorszervezetek megbízottjai is, akik közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek az európai és benne a magyar polgárok, illetve a kontinens biztonságára. Mi azt gondoljuk, hogy Nyugat-Európában ez az elhibázott, felelőtlen és következetlen migrációs politika teljesen világos, egyenes következménye. Azt is támogatjuk, amit már korábban számos alkalommal Magyarország Kormánya támogatott: az Európai Unió Tanácsa már korábban is közös álláspontot fogadott el a terrorcselekményekben részt vevő szervezetekről. Van is ilyen lista; a Hamász is szerepel ezen a listán, tisztelt képviselőtársaim. Ezt az álláspontot Magyarország magára nézve is irányadónak tekinti.

Magyarország mindig is küzdött a terrorizmus ellen, mindig is azt gondoltuk, hogy helyes, hogyha a világot jobb hellyé tesszük azáltal, hogy megakadályozzuk például a terrorszervezetek finanszírozását, megakadályozzuk például a terror melegágyának számító szélsőséges tüntetéseket, az olyan összejöveteleket, ahol a szélsőségesek egymásra találhatnak, és a hazánk vagy éppen Európa biztonságát veszélyeztethetik. Magyarországon nem volt terrort éltető tüntetés, míg Nyugat-Európa országaiban láthattuk ezeket a több száz, több ezer fős tüntetéseket.

Nagyon fontos, hogy elkerüljük a humanitárius katasztrófát, ezért is állunk ki a béke mellett; ezért is mondjuk azt, hogy a terrortámadás minden formáját el kell ítélni; ezért is állunk Izrael mellett. Nagyon fontos, hogy emberéletekben lehetőleg ne essen kár a közeljövőben és a távoli jövőben sem. A békés megoldásra kell törekednünk, és arra, hogy mivel a hírek szerint 222 izraeli túsz van még mindig a Hamász kezén, mi azt szorgalmazzuk, hogy ezek a túszok mihamarabb sértetlenül érhessenek haza a családjaikhoz, érhessenek haza a szeretteikhez.

A magyar álláspont teljesen világos: a bevándorlással együtt érkező terrorizmustól megvédjük Magyarországot; áll a fizikai határzár, működik a jogi határzár, és eddig sem engedtük be a bevándorlókat az ország területére. Mi ezzel garantáljuk a magyar emberek biztonságát, és mi azt várjuk el  és ezt ki is mondjuk ebben a határozati javaslatban az Izrael melletti kiállás és a terror elleni küzdelem után , elvárjuk azt, hogy az Európai Unió is támogassa ezt az álláspontot, az Európai Unió is tegyen lépéseket, ne migránsgettókat hozzon létre és ne migrációs paktumokról tárgyaljon.

Az emberélet számít, tisztelt képviselőtársaim. Ebben a ciklusban sem az első olyan vitaalkalmon vagyunk itt, amikor Európában vagy az Európát körülvevő szomszédos térségekben háborúról beszélünk, terrorcselekményekről beszélünk, szörnyű dolgokról beszélünk. Ki kell mondani nyíltan és egyenesen, hogy ami Izrael ellen történt, az szörnyű és sokkoló volt szerintem nagyon sokunk számára. Azok a felvételek, amelyek közelebb hozzák most már ilyen szempontból az olvasóhoz is, a nézőhöz is a terrort, azok egészen elborzasztóak, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy állatias cselekmények voltak.

Az a fontos, hogy ezt a politikai nyilatkozatot, amit frakcióvezető urakkal, képviselőtársaimmal benyújtottunk, az Országgyűlés lehetőleg egyhangúlag, de minél nagyobb többséggel fogadja el. Én azt remélem, hogy a vitában mindenki kifejtheti a véleményét erről a terrortámadásról, erről a konfliktusról és erről a politikai nyilatkozatról. Fontos, hogy itt legyen egy gyors, a magyar parlament által nagy többséggel elfogadott álláspontunk.

(18.50)

Ezt az álláspontot kell képviselni a nemzetközi fórumokon, ezt az álláspontot kérjük a kormánytól is, hogy képviselje a különböző nemzetközi fórumokon. És azt gondolom, képviselőtársaim, hogy egy olyan politikai nyilatkozatot tudunk majd itt elfogadni, remélem, a kormánypártok és az ellenzék közös segítségével, amelyben alapvető igazságokat és alapvető erkölcsi igazságokat mondunk ki. Én azt gondolom, hogy várom az önök véleményét örömmel, fontos, hogy erről a sajnálatos eseményről is beszéljünk, de aztán egyenesen cselekedjünk is, de arra kérem önöket, hogy támogassák ezt a politikai nyilatkozatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage