F. KOVÁCS SÁNDOR, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Kérdezhetnénk, hogy az előttünk fekvő javaslat miért is született, miért pont egy afrikai országgal, egy nem túl nagy afrikai országgal köt légügyi megállapodást a magyar kormány. De ha egy távolabbi nézőpontból figyeljük, akkor látjuk, hogy ez beillik Magyarország külpolitikájába, Magyarország külgazdasági politikájába, hiszen elmondhatjuk, hogy most már tizenegynéhány éve sikeres a keleti nyitás politikája.

Sokan lenézték Magyarország nyitását Keletre, Ázsia felé, de azóta ez beruházásokkal, befektetésekkel és együttműködési szerződésekkel lett megkoronázva. A magyar külpolitika megindult Dél felé a déli nyitás politikájában, hiszen azokkal az afrikai országokkal, amelyeket nem terhel Magyarországgal szemben gyarmati múlt miatti ellenérzés, együttműködési szerződéseket írunk alá. Támogatjuk őket, hogy fejleszteni tudják gazdaságukat, oktatásukat, egészségügyüket, hiszen ahogy a magyar külpolitika megfogalmazta, a migrációt helyben kell kezelni és nem ide kell hozni a problémákat, ezeket az országokat segíteni kell.

Az elmúlt években közel húsz afrikai országgal, így Libériával, Sierra Leone-val, Angolával, Kamerunnal, Marokkóval vagy éppen Ruandával van élő megállapodásunk, hogy ösztöndíjas hallgatókat hozzunk ide, vagy akár egészségügyi támogatást adjunk ezeknek az országoknak, például Covid-vakcinát. Az elmúlt időszakban, 2021-ben megnyitottuk a ruandai fővárosban, Kigaliban a konzulátusunkat, és ezek a kapcsolatok egyre virágzóbban fejlődnek.

Meg kell nyitni a légi közlekedés irányában is ezeket a kapcsolatokat. Az Európai Bizottság nem élt ellenvetéssel e szerződés alapján, így azt gondolom, hogy folytatható az a magyar külpolitika, külgazdasági politika, amely alapján a ruandai kormánnyal légügyi megállapodást tudunk kötni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage