DR. HARGITAI JÁNOS, a Mentelmi Bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A legfőbb ügyész átiratában dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. A tényállás ismertetése során, ha egyáltalán van itt, a Házban olyan képviselő, aki a körülbelül két évvel ezelőtti események filmkockáit nem látta a közszolgálati vagy egyéb televíziós fórumokon (Derültség a kormánypártok soraiban.)  nem mindenhol vetítették , az az Egri csillagok filmélményét hívja segítségül, és könnyen be tudja azonosítani az esetet.

(16.50)

Körülbelül két évvel ezelőtt, egész pontosan ’22. február 21. napján a NAV Bűnügyi Főigazgatósága egy VIII. kerületi házban végzett eljárási cselekményeket, költségvetési csalás bűntette ügyében nyomoztak, járulékfizetési kötelezettséggel összefüggő dokumentumokat, adatokat mint bizonyítási eszközöket kutattak fel.

Az épület körül nagyobb tömeg jelent meg létrákkal felfegyverkezve (Derültség és szórványos taps az ellenzéki pártok soraiból.), az épületbe többen létrákon keresztül, az ablakon keresztül jutottak be. Gurmai Zita képviselő asszony később került erre a bűnügyi helyszínre.

A NAV dolgozói az ott jelen lévő országgyűlési képviselőket értesítették arról, hogy mi zajlik ott, tehát kaptak egy tájékoztatást, az ott lévő országgyűlési képviselők és a tömeg azonban azt gondolta, hogy máshoz is joguk van. Ezért, mondom, behatolva az épületbe, részben létrákon keresztül, az ablakon keresztül, részben az ajtó felnyomásával lépésről lépésre haladtak a lépcsősoron felfelé, tolva a NAV dolgozóit addig, ameddig reccsent egy ajtó, törött egy üveg, és ez az eljárássor akkor fejeződött be, amikor megérkeztek a rendőrök. A legfőbb ügyész tényállás-ismertetése során a leveléből az derül ki, hogy ennek tevőlegesen részese volt Gurmai Zita képviselő asszony is.

A mai mentelmi bizottsági ülésen megjelent a képviselő asszony, és álláspontját a következőkben rögzítette: bűncselekményt nem követett el, csak a gyülekezési jogával élt. (Arató Gergely: Így van! Pontosan így van!) Két évvel ezelőtt zajlottak ezek az eljárási cselekmények, és az egész ügy koncepciózus. (Arató Gergely: Így van!) A képviselő asszony hozzátette azt is, hogy ennek ellenére nem kíván a mentelmi joga mögé bújni.

A legnagyobb meglepetésemre…  elnökként az indítványom az volt, hogy minden közvádas ügyben azt javasoljuk az Országgyűlésnek, hogy bízzuk az igazságszolgáltatásra az események megítélését. Itt is ez volt a javaslatom, és akkor ért a meglepetés, hogy három kormánypárti képviselő egyetértett velem (Arató Gergely: Micsoda meglepetés!), és a baloldal centruma, három ellenzéki képviselő, a szocialista képviselő, a DK-s képviselő és a momentumos képviselő nem támogatta az ilyen irányú indítványomat.

Tehát nekem arról kell tájékoztatnom a tisztelt Házat tájékoztatnom, hogy a bizottság megosztott volt, a kormánypártiak az eddigi gyakorlatot követve a mentelmi jog felfüggesztését javasolták, a három ellenzéki képviselő pedig ellenezte ezt. Úgyhogy, tisztelt elnök úr, a Ház bölcsességén múlik, hogy ebben a mentelmi ügyben milyen döntést hoz. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage