DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. A háborúval kapcsolatban egy több mint figyelemre méltó jelenségre szeretném felhívni a figyelmet. (Jelzésre megigazítja a mikrofonját.) Köszönöm. Elnézést! A háborúval kapcsolatban arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ami a szemünk előtt zajlik, az egy háborús készülődés, növekszik annak az esélye, hogy Európa saját akaratából kapcsolódik be a konfliktusba.

Ajánlom a tisztelt Ház figyelmébe, hogy három külügyminiszter, a német, a francia és a lengyel közös cikkben szólította fel az Európai Uniót a közös fegyverkezésre. A védelmi képességek erősítése nem lenne probléma, az viszont már igen, ha egyre markánsabban szerepel a napirenden az, hogy fegyverek után európai katonák is menjenek a hadszíntérre. Érdemes meghallgatni a francia vezérkari főnök szavait. Szerinte Putyin arra az elképzelésre építette a hadműveletét, hogy a Nyugat nem fog bevonulni Ukrajnába, hanem csak fegyvereket szállít. Meg kell mutatnunk neki, mondja ő, hogy ez az elképzelés nem helyes. Tehát a francia elnök európai katonák küldésére vonatkozó felvetése nem egy egyszeri elszólás volt. A lengyel elnök hasonló hangnemben nyilatkozott. Azt mondja, hogy nem akar megijeszteni senkit, de a háború már nem a múlt fogalma. A brüsszeli ipari biztos szerint Európának át kell állni hadiipari üzemmódba és több kockázatot kell vállalni. Ezek a szavak egyébként egybevágnak az Európai Bizottság elnökének állásfoglalásával. A NATO-főparancsnok már januárban azt mondta, hogy a szervezetnek, tehát a NATO-nak fel kell készülnie egy Oroszország elleni háborúra. Ebbe az irányba mutat az is, hogy körvonalazódik egy közös NATO-misszió Ukrajnába. (Dr. Vadai Ágnes: Jaj!) Tehát, tisztelt Ház: közös NATO-misszió Ukrajnába. (Dr. Vadai Ágnes: Miért kell hazudni?)

Hosszasan folytathatnám a sort a háborús készülődést bizonyító nyilatkozatokról, de ami a lényeg, az az, hogy nem felelősség nélküli ellenzéki politikusok tették ezeket a nyilatkozatokat, nem bloggerek, nem újságírók, nem tanácsadók, hanem nagy országok és nagy nemzetközi szervezetek vezetői. Innentől kezdve ez nem játék. Eddig sem volt az, már csak azért sem, mert nem késlekedett az orosz válasz sem. Idézem: Moszkva haditechnikai szempontból készen áll a nukleáris háborúra. Ezt üzente Európának egy olyan atomhatalom vezetője, amely már most is háborúban áll, és amely 2022-ben bizonyságát adta, hogy képes a támadásra.

Tisztelt Ház! A következő hetek kulcsfontosságúak lesznek, minden lehetőséget meg kell ragadni, minden követ meg kell mozgatni annak érdekében, hogy Európa és a mi térségünk ne legyen újra háborúk színtere. Túlságosan keservesek a háborús tapasztalataink ahhoz, hogy még egyszer átéljük ezt. Ha Európa közelebb kerül a háborúhoz, akkor már nemcsak a gazdasági árat kell majd megfizetnünk, akkor jó eséllyel emberéletekkel is fizethetünk majd.

Ez teljesen szembemegy az Európai Unió alapító gondolatával. Békét ígértek, de most háborúra készülnek. Ne hagyjuk, hogy Magyarországot is belerángassák! Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage