SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Egyáltalán nem fogadom el a választ. Egyrészt arra nem adott magyarázatot, hogy akkor az önök EP-képviselői miért szavazták meg, és néhány héttel később miért hátráltak ki a megállapodásból. Azt én tudom, hogy korábban számos olyan javaslatuk volt, ami alapján lazult ez az egész csomag, ezt egyébként a kompromisszum érdekében be is építették.

A szuverenitásra hivatkozni egyenesen nevetséges. Konkrétan ez egy olyan rendelkezés, ami egy nemzeti helyreállítási terv létrehozását írja elő, tehát nagyon széles a tagállami mozgástér abban a tekintetben, hogy hol és milyen természeti területeket akarnak helyreállítani.

Szeretném megjegyezni, hogy a magyar gazdálkodók szempontjából sincsen semmilyen kötelező érvény, csak önkéntes vállalás van. Egyébként sok olyan magyar tudós is van, aki például leírta, hogy bizonyos területeken a visszavizesítés, tehát a vizes élőhelyek helyreállítása egyrészt magában a klímában, az időjárásban is mennyire pozitív hatást tudna beállítani, ami a gazdáknak is jobb lenne, ha ebben önkéntesen, megfelelő kompenzációval részt vehetnének. Önök ezt a lehetőséget tagadják meg (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) a magyar gazdáktól.

A válaszát semmilyen szempontból nem tudom elfogadni, és szeretném jelezni, államtitkár úr, hogy ön ehhez nem ért szemmel láthatólag. (Moraj a kormánypárti padsorokból.) Fogalma sincs, ez a helyzet!

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage