KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Felszólalásomat úgy lehetne keretbe foglalni, hogy a Föld napja után és május 1-je előtt, ugyanis ez a két nap olyan üzenetet fejez ki, ami, azt gondolom, hogy illeszkedik ahhoz az ökopolitikához, zöldpolitikához, amit az LMP képvisel.

Nem sokkal vagyunk a Föld napja után, aminek az az üzenete, hogy meg kell őrizni környezetünk értékeit, a természeti erőforrásokat, az ivóvízkincsünket, azokat a földeket, ahol még lehet mezőgazdasági tevékenységet folytatni, és azt gondolom, ezek a kérdések nagyon aktuálisak Magyarországon is. A kormány nem érti meg a Föld napjának az üzenetét, olyan politikát folytat, ami teljesen szembemegy ezzel, fel akarják élni ezeket az erőforrásokat, a környezetünk, természetünk értékeit, kincseit. Az az iparpolitika, amit megvalósítanak, maximálisan erről szól, hogyan lehet kizsákmányolni a környezetünket, és hogyan lehet egyébként az emberi erőforrásokat is kizsákmányolni.

Ezt jelzi, ezt mutatja az akkumulátorgyarmatosítás politikája is, amit ezekben a napokban, ebben az időszakban is folytatnak, és én azt gondolom, hogy az európai parlamenti választásoknak az is a tétje, hogy olyan képviselőket küldjünk az Európai Parlamentbe, olyan zöldképviselőket, akik megállítják ezt a folyamatot. Vegyük azt is észre, hogy a kormány, amikor a függőségek felszámolásáról beszél, akkor gyakorlatilag a függőségek politikáját valósítja meg. Összeköti a különböző függéseket, azokat a függéseket, amik Nyugat-Európából jönnek azokkal a függésekkel, amik viszont keletről, akár a Távol-Keletről érkeznek. Olyan szövetséget kötnek, ahol a nyugati nagytőke, az autógyárak szövetséget kötnek a keleti nagytőkével, az akkumulátorgyárakkal, és ezt kiegészíti az a függőségünk is, ami megvan Oroszországgal szemben, minthogy a szénhidrogénkészlet, az energiahordozók jelentős része onnan érkezik, és az áramellátásunkat biztosítandó Paksi Atomerőmű fűtőanyagai is Oroszországból érkeznek.

Ezeket a függőségeket önök összekötik, ezeket erősítik, és ezzel akarják Magyarország gazdasági és egyébként munkaerőpiaci politikáját erősíteni. De ez a függőségek rendszere a kizsákmányolás politikája, ami a természetünk rovására próbál meg valamiféle gazdasági tevékenységet és növekedést kifejteni. És így jutunk el május 1-jéhez  holnapután május 1-je van , ami a munkavállalók megbecsülését, a tisztességes bérezést, a megbecsülést, a tisztességes munkaerőpiaci körülmények politikáját kellene hogy üzenje nekünk, hogy ezt kövessük. De hát, ezzel szembemegy az a politika, amit az akkumulátorgyarmatosítással önök folytatnak, ugyanis látjuk azt, hogy milyen állapotok uralkodnak ezekben az akkumulátorgyárakban, hogyan zsigerelik ki a dolgozókat.

Látjuk a folyamatos üzemi baleseteket, látjuk a folyamatos, egészségre káros tevékenységeket és helyzeteket ezekben az akkumulátorgyárakban, és azt gondoljuk, hogy az előttünk álló európai parlamenti választásnak ez is bizony a tétje, hogy olyan képviselőket küldjünk, olyan politikát folytassunk, ami nem csupán a környezetünkre figyel, hanem egy olyan munkaerőpiaci politikát akar megvalósítani  és nyilván, mivel az Európai Unióban élünk, ezt az Európai Unión belül kell itt, Magyarországon is kifejtenünk , ami tehát a környezeti értékeinket megőrzi, és a munkavállalók számára is tisztességes körülményeket biztosít.

De ehhez igenis el kell utasítanunk a függőségek rendszerét, és szembe kell menni azokkal a nyugat-európai nagytőketörekvésekkel, ami ellen a kormány nem ellentart, hanem nagymértékben ki akarja őket szolgálni. Nagymértékben ki akarja őket szolgálni, mert gyakorlatilag lemondanak Magyarország lehetőségeiről, lemondanak arról, hogy az itteni közszféra, az itteni kkv-szektor, a kis- és közepes vállalkozások szektora vagy a mezőgazdaság, vagy éppen a helyi turizmus lehetőségei lendíthetnék fel ezt az országot, ebben nem bíznak, erről lemondanak, és önök azt mondják, hogy csakis kizárólag a függőségek rendszere az, ami valamekkora jövedelmet meg vagyonokat teremt itt; amit aztán persze rendkívül igazságtalan módon osztanak újra, a társadalmi egyenlőtlenségek növekednek Magyarországon.

Tehát még egyszer: a Föld napja azt üzeni, és május 1-je, azt gondolom, hogy azt üzeni, hogy mind a környezeti értékeinket, mind pedig a humán erőforrásaink lehetőségét meg kell tartani, meg kell őrizni. Önök ezzel szembemennek, de az európai parlamenti választásokon erről is dönteni fogunk. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage