DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Nem visszaélve a képviselőtársak idejével, a tárgyalt törvényjavaslat célja, hogy könnyítse az állampolgárok mindennapi ügyintézését, jelen esetben a digitális ügyintézést. A kor technológiai színvonala mellett elengedhetetlen, hogy minél több ügyet lehessen digitális módon is elintézni, mindezt egyszerűen és gyorsan. A törvényjavaslat előzményéhez hozzátartozik, hogy a Ház tavaly decemberben elfogadta a digitális államról szóló törvényt.

A most tárgyalt javaslatok ennek egyfajta kiegészítései, jelentős részben technikai és szövegpontosító módosításokat tartalmaznak. Emellett pontosítják a felhasználóiprofil-aktiválásra és -inaktiválásra vonatkozó szabályokat; a telekommunikációs szektorra is kiterjesztik azt a szabályozást, ami a digitális szolgáltatás biztosítására kötelezett szervezetekre vonatkozik. És hogy még egy érdemi pontot említsek, ez a javaslat megteremti a digitális állampolgárság előregisztrációjának feltételeit.

A Törvényalkotási Bizottság által elfogadott módosítók a digitális államról szóló törvény rendelkezéseit is pontosítják azért, hogy a szolgáltatások élesítése zökkenőmentesen megtörténhessen, elsőként ezek közül a digitális állampolgárság előregisztrációja. A pontosító rendelkezések kellő időt biztosítanak arra, hogy a szolgáltató és a lakosság felkészülhessen az új szolgáltatások igénybevételére.

Tisztelt Országgyűlés! A módosítások azt szolgálják, hogy a digitális államról szóló törvény hatálybalépése gördülékenyen valósulhasson meg. Minden lehetséges módon csökkenteni akarjuk a családok terheit azzal is, hogy az ügyeiket gyorsabban, hatékonyabban, akár az otthonukból is elintézhessék. Ezek alapján a törvénymódosításokat jó szívvel ajánljuk képviselőtársaink figyelmébe. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage