ELNÖK : (A teremben lévők felállnak, és ezzel köszöntik a választópolgárok közösségét. Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.) Tisztelt Ház! Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának 16. ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Szűcs Lajos és Hiszékeny Dezső jegyző urak lesznek segítségemre.

Köszöntök mindenkit, aki munkánkat figyelemmel kíséri.

Tisztelt Országgyűlés! Hagyományosan a napirend elfogadása előtt szoktunk megemlékezni bizonyos időszerű ünnepnapokról. Jó alkalom ez arra, hogy a törvényalkotó munkát néhány percre felfüggesztve, figyelmünket bizonyos történelmi-politikai eseményekre vagy egyes társadalmi-szakmai csoportokra fordítsuk. Így történik ez ma is, amikor két emléknapra kerül sor.

Az ügyészségi dolgozók jogállását szabályozó törvény alapján június 10-én ünnepeljük az ügyészség napját, mivel 1871-ben ezen a napon hirdették ki a XXXIII. törvénycikket, azaz az első magyar ügyészi törvényt, amely mérföldkő volt a kiegyezés utáni modern magyar igazságszolgáltatás megteremtésében. Napjainkban Magyarország Alaptörvényének 29. cikke rögzíti, hogy a legfőbb ügyész és az ügyészség független, az igazságszolgáltatás közreműködőjeként mint közvádló az állam büntetőigényének kizárólagos érvényesítője. Az ügyészség üldözi a bűncselekményeket, fellép más jogsértő cselekményekkel és mulasztásokkal szemben, valamint elősegíti a jogellenes cselekmények megelőzését. Emellett a 2011-ben elfogadott ügyészségi és az ügyészi életpályáról szóló törvények adnak keretet tevékenységének.

Az ügyészségi szervezet kiemelkedő eseménye volt, amikor három évvel ezelőtt egy sikeres nemzetközi konferenciával ünnepelték 150 éves fennállásukat. A konferenciának a kiberbűnözés és a korrupció elleni küzdelem volt a témája, megmutatva azt, hogy egy ilyen nagy múltú intézmény hogyan igyekszik megfelelni a XXI. század kihívásainak.

Jelenleg a Legfőbb Ügyészség irányítása alá 5 fellebbviteli főügyészség, 21 főügyészség és 124 helyi ügyészség tartozik. Mindannyiunk nevében mondunk köszönetet a szervezet valamennyi dolgozójának a bűnüldözésben és a jogrend védelmében végzett áldozatos munkájáért.

Tisztelt Képviselőtársaim! A 28/2016-os országgyűlési határozat alapján szintén ezen a napon emlékezünk meg a magyar haditengerészekről és a hősi halált halt magyar haditengerészekről.

Az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia flottájában 27 ezer magyar haditengerész szolgált. Ez az emléknap a Szent István csatahajó 1918-ban történt elsüllyesztésének napja, amikor 89 tengerész vesztette életét, köztük sok magyar nemzetiségű. Az országgyűlési határozat értelmében a horvátországi Pulában emlékművet avattak az első világháborúban elesett magyar haditengerész hősi halottak emlékére, ahol rendszeres megemlékezéseket tartanak. Különös időszerűséget ad ennek az emléknapnak az is, hogy egy velünk szomszédos országban jelenleg is háború folyik, amely a Fekete-tengerre is kiterjed, megmutatva azt, hogy a modern kori hadviselésben ez a haderőnem továbbra is alapvető jelentőségű.

Tisztelt Országgyűlés! Hajtsunk fejet mindazon honfitársaink emléke előtt, akik haditengerészi szolgálatukkal és hősi halálukkal hitet tettek hazánk mellett, hozzájárulva az európai szabadság és béke megszületéséért és fennmaradásáért. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Tisztelt Országgyűlés! Megkezdjük napirend előtti hozzászólásaink sorát. Elsőként Ungár Péter frakcióvezető úrnak adom meg a szót, az LMP részéről. Parancsoljon!

Következő

Eleje Tartalom Homepage