UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tegnap többek között önkormányzati választások is voltak Magyarországon, kiugróan sokan vettek részt a választásokon, amit szerintem mindannyian nagyon köszönünk. Köszönjük mindenkinek, akárhogy is szavaztak.

Először pár szót szeretnék szólni a fővárosi választásról. Azt látjuk a fővárosban, hogy egy rendkívül közeli végeredmény alakult ki, annyira közeli végeredmény, hogy még valószínűleg újraszámlálás lesz, míg a végleges eredményt megállapítják. De az biztosan látszik ebben a közeli végeredményben, hogy voltak sokan, több százezer olyan budapesti, aki azt gondolta, hogy eljött az idő a valódi városfejlesztésre a pártpolitikai csatatér helyett, és aki komolyan gondolta azt, hogy programalapon és konkrétumokkal kell kampányolni, nem pedig riogatással. Vannak igenis budapestiek, akik azt gondolták, hogy lehet változás Budapest élén, és fejlődő pályára lehet állítani Budapestet. Ki fog derülni, hogy pontosan miből mennyi szavazat van, de az már biztosan látszik, hogy ez az alternatíva, amelyet Vitézy Dávid képvisel a főváros életében, nem lebecsülendő, ez az alternatíva egy valós politikai erőt jelent.

A fővárosi kompenzációs listán pedig két számjegyű eredménnyel az LMP szövetségesei be tudtak kerülni egy olyan közgyűlésbe, amely jelenleg nem tűnik a stabilitás egyik bástyájának a magyar politikában, egy olyan közgyűlésbe, ahol nagyon sok alkalmi koalícióra lesz szükség, és egy olyan közgyűlésbe, ahol mindenkiről ki fog derülni, hogy a város érdekét tartjae igazán fontosnak, vagy csupán a 2026-os felkészülést.

Emellett hadd emlékezzek meg még egy önkormányzati eredményről, mielőtt visszatérnék a fővárosra, ez pedig Győr városa, ahol az LMP és Momentum által támogatott Pintér Bence egy rendkívül meglepetésszerű és csodálatos húzással elnyerte a polgármesteri címet. Innen, az Országgyűlés épületéből is szeretnék neki gratulálni, és szeretném azt mondani, hogy bár Győr városában nagyon sok nagyon nagyhangú jelölt volt, ezek közül a többségüknek valamilyen köze volt a Fideszhez, mégis a győriek úgy döntöttek, hogy a nagyhangú és nagyon érdekes előéletű jelöltek helyett egy olyan emberre szavaznak, aki tiszta szívvel csak Győrért fog dolgozni.

Érdemes visszatérni ugyanakkor arra, hogy a tegnapi választás üzenete részben az is volt, hogy egyszerűen az a fajta intézményes ellenzéki struktúra és az a fajta hatalmi politika, amit önök folytatnak, sok embernek nem a megelégedésére szolgál.

(13.10)

Nagyon sokan azt látják, hogy változtatni kell alapvető dolgokban ebben az országban  valószínűlg nekik van igazuk , nagyon sokan azt látják, és el tudják választani azt, hogy kit tartanak kompetens településvezetőnek, és mit gondolnak arról, hogy milyen irányba kell mennie az országnak. Mindenesetre az biztos, hogy mindannyiunknak, akik a parlamenti ellenzéknek ezen a felén ülünk, valamilyen módon szembesülnünk kell azzal, hogy az eddigi politikánkat érdemi kritika érte.

S a végén visszatérve a fővárosba: lesznek októbertől konkrét ügyek, most már akárhogy is alakul, ezeket a konkrét ügyeket elő fogjuk venni, és ott majd látni fogjuk, hogy ki mit fog ezzel kapcsolatban szavazni. Akár a BKK-rendészettel kapcsolatban hiába érte nagyon sok kritika a kampányunkat, fönntartjuk azon állításunkat, hogy a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló; hiába érte sok kritika azt az állításunkat, hogy érdemi fejlesztések kellenek a külső városrészeken is, azt látjuk a választási eredményekből, hogy a Körúton túli Budapest igenis elkötelezett abban, hogy végre fejlesztési forrásokhoz jusson.

S végezetül a kormányoldalhoz fordulnék annyiban, hogy akármi is lesz a fővárosi választás eredménye, akkor is, ha marad a jelenlegi regnáló főpolgármester, én arra szeretném önöket kérni, hogy ne büntessék Budapestet; akármi is az eredmény, ne pártpolitikai alapon álljanak Budapesthez, hanem partneri alapon; akármi is az eredmény, tegyenek meg önök is mindent azért, hogy Budapest fejlődni tudjon, és a budapestiek részesüljenek a fejlődésből. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage