ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom önöket, hogy a további napirenden kívüli felszólalásra jelentkezett képviselők névsora a Parlament informatikai hálózatán elérhető.

Tisztelt Ház! Emlékeztetem képviselőtársaimat arra, hogy az Országgyűlés 2024. március 19-én elfogadott 6/2024. (III. 19.) országgyűlési határozata megállapította a szubszidiaritás elvének sérelmét a harmadik országok nevében végzett érdekképviselet átláthatóságára vonatkozó harmonizált belső piaci követelmények megállapításáról és az (EU) 2019/1937 irányelv módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvtervezet vonatkozásában.

Elnöki jogkörben megküldésre került az elfogadott indokolt vélemény az illetékes uniós intézmények vezetőinek, s arról a kormányt is tájékoztattam. Az Európai Bizottság az Országgyűlés indokolt véleményére 2024. május 22-én megküldte válaszát, amely a parlamenti információs rendszerben a H/7795. számú határozati javaslat adatlapján az egyéb dokumentumok között megtalálható.

A válaszlevél részletes szakmai indokolást tartalmaz az Országgyűlés által megfogalmazott aggályokra. A levélben kifejtett megfontolások alapján az Európai Bizottság úgy vélte, hogy a harmadik országok nevében végzett érdekképviseleti tevékenység határokon átnyúló vonatkozású transznacionális kérdés, amellyel uniós szinten kell foglalkozni.

Az Országgyűlés által kifogásolt maximum harmonizáció kapcsán az Európai Bizottság úgy értékelte, hogy ha az irányelvtervezet nem követné a maximum harmonizáció logikáját, akkor az egyenlőtlen versenyfeltételeket eredményezhetne. Az Európai Bizottság megállapításai az általa előterjesztett eredeti javaslaton alapulnak, amely vitája jelenleg az Európai Parlament és a Tanács részvételével zajló jogalkotási eljárás korai szakaszában tart. Az Országgyűlés indokolt véleménye a társjogalkotók számára is rendelkezésre áll.

Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy 51 képviselő az Alaptörvény 13. cikk (2) bekezdése alapján a köztársasági elnök tisztségétől való megfosztását kezdeményezte. Az indítvány S/8507. számon a honlapon elérhető. A kezdeményezés elnöki jogkörben átadásra került az Igazságügyi Bizottságnak, amely H/8554. számon benyújtotta határozati javaslatát.

Tisztelt Országgyűlés! Soron következik ma kezdődő ülésünk napirendjének megállapítása. A napirendre, az ülés időtartamára, a felszólalási időkeretekre az elnöki jogkörben előterjesztett javaslat alapján döntünk.

Tisztelt Országgyűlés! Most kivételességi javaslatról határozunk. Az előterjesztő azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalja meg az állam működését érintő egyes törvények módosításáról szóló, T/8560. számú előterjesztést.

Az előterjesztő azt kezdeményezte, hogy módosító javaslat benyújtására a kivételes eljárást elrendelő döntés meghozatalát követő három órán belül legyen lehetőség, az összevont vitára 2024. június 11-én, kedden, első napirendi pontként kerüljön sor; az összegző módosító javaslatról való döntésre és a zárószavazásra 2024. június 11-én, kedden kerüljön sor.

Tisztelt Országgyűlés! A házszabályi rendelkezések 62. § (1) bekezdése alapján a kivételes eljárásban történő tárgyalásról az Országgyűlés vita nélkül határoz. Ennek elrendeléséhez a képviselők több mint felének, azaz 100 képviselőnek az igen szavazatára van szükség.

Kérdezem önöket, elfogadjáke a T/8560. számú előterjesztés kivételes eljárásban történő tárgyalását. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.  Az eredményjelző táblán 114 igen, 43 nem szavazat látható.)

Megállapítom, hogy az Országgyűlés az előterjesztés kivételes eljárás… (Tessely Zoltán, dr. Seszták Miklós és Farkas Sándor jelentkezik.) Tessely képviselő úr, Seszták képviselő úr gépe nem működik, igennel szavaznak.

Tehát akkor kihirdetem… (Közbeszólások, köztük Orosz Anna: Nekem sem működik a kártyám!) Bocsánatot kérek! Három igen szavazatot hozzá kell adni a géppel számolt eredményhez. Így 117… Jól számoltam össze? (Orosz Anna: És egy nemet!) És egy nem szavazatot… (Zaj.)

Engedelmükkel ezt így nem csináljuk tovább, kérem, hogy mindenki ellenőrizze, hogy bedugtae a kártyáját a szavazógépbe!

(14.40)

A szavazást megismételjük. (Jelzésre:) Elnézést kérek! Főigazgató-helyettes úr szerint nem lehet a szavazást megismételni. Akkor most még egyszer megpróbálom összeszámolni, hogy hány képviselőnek nem működött a gépe, ami merőben szokatlan az eddigiekhez képest.

Kérem az igen szavazatokat, akiknek nem működött a gépe. (Zaj.) Kérem, figyeljenek! (Csenget.) Tehát rögzítem az eredményt: 114 igen szavazat, 43 nem szavazat érkezett be a gépen keresztül, tartózkodás nélkül. Ehhez most hozzáadjuk azoknak a képviselőknek az igen szavazatát, akiknek a gépe nem működött. Kérem, emeljék fel a kezüket, jegyző urat pedig kérem, hogy számolja meg. (Farkas Sándor, V. Németh Zsolt, F. Kovács Sándor, dr. Seszták Miklós, Tessely Zoltán és Gelencsér Attila jelentkezik.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage