DR. KOMÁROMI ZOLTÁN (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Szegedi Tudományegyetem három megye regionális egészségügyi központja. Két hónapja szinte teljesen leállt itt a gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás. Sajtóinformációk szerint kétszáz tervezett műtét maradt el, és naponta négy-öt akut beteget küldtek tovább Pécsre, Debrecenbe vagy Budapestre. Hiába próbált a Magyar Orvosi Kamara a helyzet szakmai megoldása érdekében közbenjárni, megkeresésére nem kapott sem az egyetemtől, sem a minisztériumtól választ. A kormány intézkedései kimerültek abban, annak ismételgetésében, hogy az ellátásban semmiféle zavar nem lépett fel.

2016-ban Szeged uniós pályázatból 4,3 milliárd forintot nyert el egy új, 28 ágyas gyereksebészeti osztály kialakítására, 3 kiemelt műtővel. A projekt 2023-ban lezárult, a forrás pedig eközben 1,9 milliárdra csökkent, közben a gyermeksebészeti klinika mintegy ötven munkatársa egy évig kölcsönhelyiségekben dolgozott. Két hónapja aztán visszaköltözhettek korábbi helyükre, de az új műtő nem készült el, a régi viszont nem felelt meg az előírásoknak, ezért az NNGYK teljes joggal tagadta meg a működési engedély kiadását, és írt elő hiánypótlást.

Kérdezem hát államtitkár urat: mikor fog végre normálisan működni ez a gyereksebészeti centrum, hová tűnt a 2016-ban megítélt 4,3 milliárd forint, mikor kapja meg végre a nyolc éve megítélt fejlesztési forrást az egyetem, és kinek a felelőssége, hogy ez a krízis közel két hónapja húzódik? Kivételesen kérem, hogy ne a megszokott sajtó-Brüsszel-Gyurcsány háromszögre mutogatva bújjék ki a válaszadás alól, hanem konkrét határidővel és forrásmegjelöléssel győzzön meg minket arról, hogy az olyan nagy gyerekbarát kormányunk nemcsak a Ferihegyi repülőtér megvételére kerített valahonnan 1900 milliárd forintot, de a dél-alföldi gyereksebészeti centrum kisgyermekek egészségét, életét veszélyeztető problémáira is talál legalább 2,4 milliárd forintot. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage