DR. SALACZ LÁSZLÓ, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2024. június 10-én tartott ülésén megtárgyalta a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló, T/4252. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 28 igen szavazattal, 5 nem ellenében, nulla tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat alapvető célja a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztése, mely keretében a kulturális örökség műemléki értékének minősülő elemeit képző, az állami tulajdonban lévő kastélyok megóvásának, fenntartható használatának és közkinccsé tételének feltételeit kívánja meghatározni annak érdekében, hogy az állam számára növelje az ezekkel a műemlékekkel való gazdálkodás hatékonyságát, megfelelő biztonságot nyújtson a műemlékek hasznosítói számára, valamint a törvény hatálya alá tartozó műemlékek szakszerű kezelését és közcélú hasznosítását hosszú távon biztosítsa.

Tisztelt Ház! Az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően a javaslat kimondja, hogy a magánszféra bevonására bármely érintett ingatlan kapcsán kizárólag akkor kerülhet sor, ha a közérdeket szolgáló örökségvédelmi célok csak a törvényben kialakított kivételes konstrukció mentén teljesülnek. A módosítás a vagyonkezelésbe adást mint lehetőséget törli, csak tulajdonátadásról lehet szó az állam örökös visszavásárlási jogával. A tulajdonjog az államra visszaszáll akkor is, ha a jogi személy tulajdonos már nem átlátható szervezet, vagyis tulajdonosi szerkezete és tisztségviselői köre nem megismerhető.

A javaslat részletesen tartalmazza a kötelezettségvállalás tartalmát és annak állami ellenőrzését. A tulajdonszerző a tulajdonszerzés ellenértékeként vállalja, hogy a tulajdonjog fennállása alatt a megszerzett ingatlant felújítja, karbantartja és üzemelteti. Ezen kötelezettség teljesítése és ellenőrzése érdekében a tulajdonszerző a szakmai és üzleti tervében rögzíti a tulajdonszerzéstől számított tízéves felújítási tervet és a harmincéves fenntartási és üzemeltetési tervet.

Az alkotmánybírósági határozat alapján az egyes ingatlanok tulajdonba adása tekintetében egyedi, érdemi és objektív szempontrendszert tartalmazó, részletes garanciális rendelkezések kerültek megállapításra a miniszteri felhívás közzétételét megelőzően az érintett ingatlanok vizsgálatára, a felhívásra, a kérelem benyújtására és elbírálására vonatkozóan.

A módosító javaslattal a tulajdonba adás kétlépcsős folyamattá válik. Az eljárás átláthatóságának garanciájaként minden vonatkozó miniszteri döntés és annak indoklása nyilvános, így a tulajdonátadási kérelmek benyújtására felhívó, a tulajdonba adásra vonatkozó és az azt visszavonó miniszteri döntések is. Továbbá a miniszternek figyelembe kell venni a közérdek érvényesülését, vagyis hogy az átadással elérhetőe az ingatlan fenntartható fejlesztése, védelme és a nemzet közös örökségét képező természeti erőforrásoknak a jövő nemzedékek számára való megőrzése, valamint az örökségvédelmi követelményeknek megfelelően a kulturális értékek védelme.

Kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa a javaslatot. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage