Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! A parlamenti vita során a jövedéki szabályozás kiterjesztése ellen elhangzott érvek egy jó része a javaslat félreértésébõl adódott. Sokan érezték veszélyeztetve a paprikatermesztéssel foglalkozó családok megélhetését, mások a paprikaõrleményt elõállító kis- és középfeldolgozó üzemek további mûködését látták ellehetetlenülni.

Ezek a félreértések szerencsére könnyen tisztázhatók. A jövedéki szabályozás hatálya nem terjed ki a paprika termesztésére, csak annak õrlésére, az õrlemény elõállítására. A fûszerpaprika féltermék esetében a javaslat kizárólag a közvetlen fogyasztási célra való átadás, értékesítés, illetve vásárlás tiltásáról rendelkezik, vagyis a paprikatermesztõknek továbbra sem kell bejelentkezniük a jövedéki adó alanyaként.

Nem következik a javaslatból, hogy a paprikatermesztõ saját célra ne õrölhessen paprikát, annak értékesítése viszont valóban a jövedéki törvény által szankcionálhatóvá válik.

Ami a kis- és középfeldolgozó üzemeket illeti, a törvény nem állít számukra teljesíthetetlen feltételeket. Nem minõsíthetõ ilyennek az az egyetlen tárgyi feltétel, hogy nyilvántartásaikat a kettõs könyvvitel rendszerében kell vezetniük. Ez olyan minimális követelmény, amelytõl nem lehetett eltekinteni. Így minden résztvevõ számára azonos elõfeltételek megkövetelésével és számonkérésével a rendszeres jövedéki ellenõrzés folytatásával azonos mûködési körülményeket teremtünk lényegében a piac valamennyi szereplõje számára.

Félreértésen alapult az az ellenérv is, hogy a jövedéki szabályozás jelentõs mértékben drágítja a fogyasztói árat. Elhangzottak olyan vélekedések is, hogy megduplázza az árat. Ezzel szemben a zárjegyhez a gyártó ingyen juthat hozzá, az tehát nem növeli a termék árát. A törvényben szereplõ darabonkénti száz forintos díjtételt csak akkor kell megfizetni, ha a gyártó az átvett darabszámmal nem tud elszámolni, így a zárjegy hiánya lép fel. Árnövelõ tényezõ a fûszerpaprika jövedéki termékké minõsülésével együttjáró fogyasztási adó megállapítása. Ennek javasolt mértéke alulról 10 százalék, amely jelentõs áremelkedést nem okoz.

Természetesen a kormány is átmeneti és kényszermegoldásnak tartja a jövedéki törvény módosítását. Alkalmazására addig lesz szükség, amíg az élelmiszertörvény és a minõség védelmérõl szóló törvény meg nem születik. Addig azonban ennél jobb megoldást ebben a kényszerhelyzetben nem lehetett találni.

Tisztelt Ház! Valamennyi módosító indítvány javítja a törvényjavaslatot, ezért azokat szeretném megköszönni és a kormány nevében kivétel nélkül támogatni. Kérem a tisztelt Házat, hogy a módosító indítványokat és ezzel együtt a kiegészített törvényjavaslatot támogassák. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage