Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon röviden kívánok élni a zárszó adta lehetõséggel.

Elsõsorban szeretném megköszönni mindannyiuknak, az Országgyûlés egészének azt az egyetértõ támogatást, amiben a törvényjavaslat részesült. Ez a támogatás egy nagyon biztató konszenzust jelent, és bízom abban, hogy ez a konszenzus kiterjed majd arra a helyzetre is, amikor a biztosok megválasztására kerül sor.

A javasolt módosítások megteremtik annak lehetõségét, hogy egyszerre kerüljön sor az állampolgári jogok országgyûlési biztosa, annak helyettese, az adatvédelmi biztos, valamint a nemzetiségi biztos személyének megválasztására. Bízom abban, hogy a köztársasági elnök úr mihamarabb jelölteket állít az Országgyûlés elé, és a döntés mihamarabb megszületik.

A vitában elhangzottakkal kapcsolatosan csak arra szeretnék reflektálni, midõn szóvá tette képviselõtársam azt, hogy a törvényjavaslat a módosítások sorából kiiktatta a megválasztásra szóló határidõ megjelölését. Ennek kapcsán szeretném elmondani, hogy nem a törvényben foglalt határidõk jelentenek e tekintetben garanciát, hanem a politikai egyetértés.

(17.20)

Bízom abban, hogy ez a politikai egyetértés a továbbiakban is fennáll. Számos olyan példát lehet felsorolni alkotmánybírósági határozatoktól kezdve, amelyek bizonyos jogalkotási feladat megoldására határidõt jelöltek meg, mégsem tudott élni ezzel az Országgyûlés. Bízom abban, hogy most ugyan nem jelöltünk meg határidõt, de a politikai egyetértés zálogát jelenti annak, hogy a biztosok megválasztására még ebben az esztendõben sor kerüljön. Ez egyébként a kormányzat feltétlen törekvése, ezért szorgalmaztuk a törvényjavaslat, illetve az alkotmánymódosítás benyújtását.

Végezetül, tisztelt Ház, arra szeretném felhívni szíves figyelmüket, amit a nemzetközi ombudsman-intézet igazgatóhelyettese, egy osztrák jogász- professzor, Viktor Brick úr mondott a '90-es évek elején egy Magyarországon megtartott konferencián: az ombudsman intézménye nem arra szolgál, hogy más jogvédõ intézményeket pótoljon, hiszen a jogvédelembõl soha nem elég egy országban. Bízom abban, hogy a késõbbiekben megválasztásra kerülõ ombudsmanok szakmai tekintélyükkel, a nyilvánosság erejével együttesen képesek lesznek arra, hogy ezt a feladatot maradéktalanul betöltsék.

Még egyszer köszönöm, hogy támogatták a törvényjavaslatot és kérem, hogy azt szavazataikkal erõsítsék meg. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage