Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Elõször is elnézést kérek, hogy ma már harmadszor szólalok meg, de ha egyszer valaki egy-egy törvényjavaslatot gondoz egy bizottságon belül, akkor kerülhet ilyen helyzetbe. Most a részletes vitában a 48. pont alatt Koleszár Lajos képviselõtársammal közösen benyújtott módosító indítvány mellett szeretnék érvelni, és szeretném meggyõzni az elõterjesztõt álláspontja részleges megváltoztatásáról.

Ebben a pontban mi azt javasoltuk, hogy az a bizonyos felsorolás, amely összefoglalja a kedvezményezetten amortizálható gépeket, berendezéseket és felszereléseket - ez a kör egészüljön ki az orvosi, gyógyászati és laboratóriumi eszközök körével jól meghatározott ITJ-számok alapján. Miért tettük ezt a javaslatot?

Ennek két oka volt, majd utána még egy harmadik került hozzá. Az elsõ az, hogy az egészségügyben is egyre korszerûbb technikát igényelnek a megfelelõ, hatékony eljárások és vizsgálati módszerek. Ezek nagyon sok tekintetben számítógépes, technikai alapokon mûködõ eszközök, amelyek ugyanolyan gyorsan avulnak el és amortizálódnak erkölcsileg, mint egyébként a számítástechnikai eszközök, amelyek ebbe a körbe tartoznak. Nemcsak erre a körre terjesztettük ki a javaslatunkat, hanem kiterjesztettük a teljes ilyen körre azért, mert egyre nagyobb számban mûködnek az egészségügyön belül vállalkozások, különbözõ vállalkozási formák, amelyek tárgyi adómentességük, tárgyi áfamentességük miatt már így is kedvezõtlenebb helyzetben vannak - más vállalkozásokhoz képest - a beruházások tekintetében, tehát õk az áfával együtt kénytelenek kifizetni az újonnan beszerzett eszközöket. Tehát egy gyorsabb amortizáció azokra az eszközökre, amelyek szakmailag feltétlenül indokoltak és szükségesek, csak kiegyenlítené az eddigi hátrányaikat.

Ezen kívül még egy fontos szempont van, ami, meg kell mondanom, nem szerepel az eredeti indoklásban - ez már késõbb merült fel -, hogy még egy kedvezõ hatása lehet a javaslat elfogadásának. Ez pedig az, hogy jelenleg van egy olyan ágazat, amely igencsak nehéz helyzetben van: ez pedig az üzemegészségügyi szolgálat. Az a szolgálati ág, amely az elmúlt négy évet éppen csak hogy túlélte, nagyon nagy vérveszteségek árán, és amelynek újraélesztése a privatizáció keretei között legalábbis kérdõjeleket vet fel. Ebben a körben, ha ez az amortizációs lehetõség más vállalkozások esetén is adott lenne, tehát alkalmasint egy vállalkozónak lehetõsége lenne gyorsan megtérültetni az ilyen irányú beruházásait, akkor ma esetleg támogathatná a privatizált vállalkozói formában mûködõ egység is a saját orvosi ellátását, mûködését azzal, hogy gépeket, készülékeket vásárol hozzá.

Tisztelettel kérem az elõterjesztõt álláspontjának megváltoztatására, arra, hogy támogassa ezt a kiegészítést. Úgy gondolom, ennek az anyagi hatása sokkal kisebb az elszámolás bõvítésével, mint amilyen pozitív társadalmi hatása még várható. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage