Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az elõzmények ismeretében valamennyiünk számára világossá vált, hogy a járulékhátralékok felszámolása terén az egyedül járható út a társadalombiztosítási önkormányzatok megerõsítése, feladatainak világos meghatározása, ami a járulékok behajtásának tartós feltételeit teremtheti meg. Ezért került sor az országgyûlési határozati javaslat benyújtására, amelynek fontosságára éppen az elmúlt héten, a tb pénzügyi alapjai '93. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott expozében már utaltam.

A parlament alkotmányügyi bizottságában vita volt arról, hogy a kormány által javasolt országgyûlési határozat a magyar jogrendbe illeszthetõ-e vagy sem. A bizottság elõször úgy ítélte meg, hogy nem, majd - hangsúlyozva a jelenlegi szabályozás hiányosságait, amirõl Hack Péter elnök úr részletesen beszélt - végül is támogatta a határozati javaslatot.

A kormány abból indult ki, hogy az Országgyûlés a tb-önkormányzati igazgatásról szóló törvényben a számára biztosított felügyeleti és beszámoltatási jogkörébõl adódóan, a jogalkotási törvénnyel összhangban, határozatot hozhat a tb-önkormányzatokra, ezért a benyújtott határozati javaslat meghozatalának szándékát fenntartotta.

Az Országgyûlés beszámoltatási joga irányítási jogviszonyt is feltételez, ezért, a jogalkotási törvénnyel összhangban, határozati javaslat meghozatala joga és kötelezettsége is a parlamentnek, amely intézkedéseket tehet akkor, ha úgy látja, hogy azzal a társadalombiztosítási önkormányzatokat segítheti nem könnyû munkájukban.

A szociális bizottság több módosító javaslatot nyújtott be a tervezethez. Valamennyinek az volt a szerepe, hogy az érintettek számára is elfogadható tartalmat nyerjen a határozat. Az indítványokkal egyértelmûvé vált, hogy az Országgyûlés felkéri a társadalombiztosítási önkormányzatokat bizonyos intézkedések vagy alternatív javaslatok megtételére, a kormányt pedig olyan jogszabályi környezet kialakítására, amely a járulékhátralékok felhalmozódásának elkerülését, a behajtás-ellenõrzési tevékenység hatékonyságát javítja.

A módosításokkal sikerült elérni, hogy az országgyûlési határozati javaslatot az érintettek elfogadják, ezért azt a kormány nevében támogatom. Ugyanakkor természetesen nem hiszem, hogy ezzel megoldottuk a ma már több mint 200 milliárd forintnyi hátralék behajtásának ügyét. Az Országgyûlés határozati javaslatának elfogadásával elõsegíthetjük a tb-önkormányzatok '95. évi költségvetésének megalapozásán túl a társadalombiztosítás technikai reformjának gyorsítását, a járulékbeszedés, a behajtás és az ellenõrzés korszerûsítése mellett az azt biztosító stabil jogi környezetet is.

Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Házat, hogy a módosított országgyûlési határozati javaslatot szíveskedjenek elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage