Kövér László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A legfõbb

ügyész úr az elnök úrhoz intézett átiratában kérte, hogy az Országgyûlés függessze fel Godó Lajos képviselõtársunk mentelmi jogát. Az indoklásban szerepel, hogy a hevesi rendõrkapitányság által végzett nyomozati eljárás adatai szerint kiderült: a képviselõ úr 1994. október 8-án, Tiszanánán, a helyi vadásztársaság által szervezett vadászaton vett részt, amelyen egy sörétes puskából a hajtóvonal irányába tett lövéssel megsebesítette egyik vadásztársát, aki ennek következtében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

E cselekmény a 8/1983-as földmûvelésügyi miniszteri rendelet 6. számú mellékletét képezõ vadászati szabályzat rendelkezésébe ütközik, amely szerint a vadászlõfegyverrel lövést leadni csak akkor szabad, ha a vadász a célba vett vadat minden kétséget kizáróan felismerte és a lövéssel mások életét, testi épségét, illetve vagyonbiztonságát nem veszélyezteti.

(18.40)

Az idézett rendelkezés a jog szerint foglalkozási szabálynak minõsül, és ilyen módon a megszegése a Btk. 171. §-ának (1) bekezdésébe ütközik, azaz foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésnek minõsül.

A mentelmi bizottság március 1-jei ülésén az ügyet megtárgyalta, Godó Lajos képviselõtársunkat kérésére meghallgatta, aki a bizottsági ülésen elõadta, hogy természetesen a cselekmény véletlen baleset, tehát semmiképpen nem szándékos cselekmény volt; azonban ennek tényszerûségét maga elismerte, eljárást kezdeményezett maga ellen a vadásztársaságnál, mely eljárás már le is folyt: idõlegesen a vadászattól eltiltották. Maga is kérte, hogy a bizottság foglaljon akként állást, miszerint kérje a plénumtól mentelmi jogának felfüggesztését.

A bizottság e döntés mellett egyhangúlag szavazott, úgyhogy ennek fényében én ma azt indítványozom a bizottság nevében a tisztelt Országgyûlésnek, hogy Godó Lajos képviselõtársunk mentelmi jogát függessze fel, miután ezzel szemben semmilyen körülmény nem merült fel.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage