Géczi József Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Asszonyok! (Derültség.) Tisztelt Ház! Békesi László képviselõtársunk ellen Valencsik Ferenc tett feljelentést nagy nyilvánosság elõtt elkövetett rágalmazás vétségének alapos gyanúja miatt.

A tényállás szerint Valencsik Ferenc, a Szuper Pszt! Magazin fõszerkesztõje, szerzõként jelentetett meg lapjának '94. október 21-ei számában egy hosszabb terjedelmû írást Békesi László pénzügyminiszter "baráti és üzleti kapcsolatairól", valamint a Las Vegas Casino üzemeltetési engedélye kiadásának körülményeirõl. Békesi László több országos napilapban nyilatkozott az õt ért támadásokról; így - mint az a feljelentésbõl is kitûnik - a Blikk címû napilap '94. október 20-ai, a Népszabadság október 21-ei, a Blikk október

22-ei, az Új Magyarország október 22-ei, a Népszabadság szintén '94. október 22-ei, végül pedig az Új Demokrata október 27-ei számában. Valencsik Ferenc szerint ezekben személyét dr. Békesi László legalább háromszor megrágalmazta. (Derültség.)

A mentelmi bizottság az ügyet '95. március 1-jén tárgyalta. Jogosultság hiánya miatt a mentelmi bizottság természetesen nem vizsgálta a feljelentésben foglaltakat, viszont arra a következtetésre jutott, hogy az ügy büntetõjogi értékelésére irányuló törekvés a képviselõ úr tevékenységét és rajta keresztül az Országgyûlés munkáját zavaró és zaklató jellegû. Az ügy megítéléséhez tartozik továbbá az is, hogy a mentelmi bizottság a feljelentés által megjelölt cikkekben sehol sem talált olyan kitételt, ahol Békesi László Valencsik Ferenc nevét említette volna, vagy a nevére utalt volna.

Mindezek alapján a mentelmi bizottság egyhangú szavazással azt javasolja az Országgyûlésnek, hogy az adott ügyben Békesi László országgyûlési képviselõ mentelmi jogát ne függessze fel.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage