Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy abból a feltevésbõl induljak ki: a tisztelt Ház tagjai tanulmányozták ezt a törvényjavaslatot, tehát nincs szükségük arra, hogy részletesen ismertessem.

A rövidség nem arányos a beterjesztett határozati javaslat fontosságával. Jelentõs nemzetközi egyezményrõl van szó. Mi magyarok ebben nagyon aktív szerepet játszottunk, hiszen társszerzõk vagyunk. Külpolitikánk célkitûzéseihez illeszkedik: a viták békés rendezésérõl van szó benne. Mi a vitákat rendezni kívánjuk, méghozzá békés úton. Ez az elsõ olyan nemzetközi egyezmény, amely nemzetközi jogilag kötelezõ érvényû békéltetési eljárást von maga után. Ami az anyagi következményeit illeti - ezt önök tudják -, egy jegyzõkönyv rendelkezik róla, a mintegy 250 ezer svájci frankos indulóösszeggel hozzák létre, amely megoszlik a részes tagállamok között. Mivel az ország szuverenitását érintõ kérdésrõl van szó, ezért az önök hozzájárulása ehhez feltétlenül szükséges, ezt kérem is önöktõl.

Van magyar fenntartás is ebben az ügyben: a 19. cikkely (4) bekezdésében. A korábban megkötött egyezmények nem tartoznak hatálya alá.

Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy fogadja el a határozati javaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage