Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Köztársaság részese valamennyi jelentõs nemzetközi hadijogi egyezménynek, köztük a háború áldozatainak védelmével foglalkozó 1949. évi genfi egyezménynek, azok 1977. évi kiegészítõ jegyzõkönyveinek. A két jegyzõkönyv, amelyek közül az 1. számú a nemzetközi fegyveres összeütközés áldozatainak védelmérõl szól, az 1989. évi 20. törvényerejû rendelettel került kihirdetésre.

Az 1. számú jegyzõkönyv egy "személyazonosság megállapítására vonatkozó elõírások" címû, szintén 1. számú mellékletet tartalmaz. A jegyzõkönyv 98. cikke lehetõvé teszi ennek a mellékletnek a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága által kezdeményezett eljárásban történõ technikai szakértõi felülvizsgálatát és diplomáciai úton való módosítását.

Svájc mint a jegyzõkönyv letéteményese, az egyezményt aláíró felek kormányaihoz 1992-ben eljuttatta a melléklet módosítási javaslatát. A tervezett módosításokkal az illetékes magyar hatóságok egyetértettek.

A módosítás valamennyi részes államra, köztük Magyarországra nézve is a letéteményes által közölt 1994. március 1-jei idõponttal hatályba lépett. A módosítás a védett személyekrõl - sebesültek, betegek, hadifoglyok -, polgári lakosságról való gondoskodás mûködési feltételei javítását szolgálják. Tükrözi a jegyzõkönyv létrejötte óta történt technikai fejlõdést, ezzel elsõsorban az egészségügyi személyzet, anyagok, szállító jármûvek azonosítását segíti. Kiterjed többek között a vöröskereszt és más jelvények alkalmazására, az egészségügyi alakulatok és jármûvek által használt fény-, rádió-, rádióelektronikai jelzésekre és kommunikációs eljárásokra. A dokumentum a honvédelem érdekeinek megfelel. A törvényjavaslat a módosítás kihirdetésérõl, a végrehajtással kapcsolatos feladatokról és a hatálybalépés idõpontjáról tartalmaz rendelkezéseket, illetõleg közli a melléklet létrejött új szövegének hivatalos magyar nyelvû fordítását.

Kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatot tárgyalja meg és fogadja el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage