Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársak! Hazánk tagja az európai államokat tömörítõ Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Egyezménynek, szaknyelvén a COTIF-nek. Az egyezményt az 1986. évi 2. számú törvényerejû rendelet hirdette ki.

A COTIF tagállamainak szervezete rendszeresen felülvizsgálja az európai vasúti árufuvarozás szabályait, azok alkalmazásának megkönnyítése és továbbfejlesztése céljából. A módosításokról a szakértõi bizottságok véleménye alapján a tagállamok szervezetének közgyûlése dönt.

A jogalkotásról szóló törvény alapján a módosításokat törvénnyel kellene kihirdetni. Ebben az esetben a törvény csupán a már meghozott döntéseket deklarálná, így a jogalkotás folyamatában az Országgyûlésnek nem lenne érdemi feladata. A törvényjavaslat célja éppen ezért az eljárás egyszerûsítése, azzal, hogy a közgyûlés által elfogadott módosítások, azok hatálybalépése után miniszteri rendelettel legyenek kihirdethetõk.

Kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatot fogadja el. Meggyõzõdésem, hogy az új törvény, amely teljes mértékben összhangban áll a nemzetközi szerzõdésekrõl szóló, készülõ törvény alapgondolatával, precedens értékû lesz az európai jogharmonizációt elõsegítõ jogszabályok sorában. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage