Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtárasim! A szellemi tulajdon védelmére vonatkozó szabályozásunk átfogó reformjához nemcsak a belsõ jog újraalkotására van szükség, hanem arra is, hogy egyes nemzetközi szerzõdésekhez csatlakozzunk. Ebbõl a szempontból fontos az audiovizuális mûvek nemzetközi nyilvántartásáról szóló, 1989. évi genfi szerzõdéshez való csatlakozásunk.

A szerzõdést 1989-ben fogadták el az ENSZ szakosított intézménye, a Szellemi Tulajdon Világszervezete keretében. A szerzõdésnek jelenleg 12 állam részese, köztük olyan európai országok, mint Ausztria, Csehország, Franciaország és Szlovákia.

Más európai országok szintén készülnek a csatlakozásra. A genfi szerzõdés nemzetközi nyilvántartást hoz létre a filmekre és más audiovizuális mûvekre vonatkozó nyilatkozatok és jogok regisztrálása céljából. A nemzetközi nyilvántartás közhiteles, az abban foglaltakat az ellenkezõ bizonyításig valósnak kell tekinteni. A hiteles, egységes nemzetközi nyilvántartás révén növelhetõ a filmekre vonatkozó ügyletek jogi biztonsága és fokozható az audiovizuális mûvekkel összefüggõ jogsértések elleni fellépés eredményessége. A szerzõi jogban ugyanis a filmekkel kapcsolatos jogi helyzet általában rendkívül összetett. A filmek létrejöttében nagy számú szerzõ mûködik közre, a filmjogokat rendszerint területileg is, felhasználási módok szerint is felosztják, szétdarabolják. Ez a helyzet nyilvánvalóan kedvez a kalózoknak, a filmekkel kapcsolatban jogosulatlan felhasználást végzõknek.

A filmekre vonatkozó közhiteles nemzetközi lajstrom a nyilvánosság erejével gátolja a jogsértõ tevékenységek folytatását.

EL

(17.20)

Magyarország számára a csatlakozás csupán az elõzõekben ismertetett elõnyökkel jár. Sem belsõ jogunk megváltoztatását nem igényli, sem pedig pénzügyi kötelezettséget nem ró hazánkra. A szerzõdés alapján létesült unió ugyanis önfenntartó költségvetéssel rendelkezik.

Mindezekre tekintettel kérem az országgyûlési határozati javaslat elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage