Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! A szavazás menete a szokásostól eltérõ, ugyanis a nemzeti szabványosításról szóló törvényjavaslat egyik rendelkezése a jogalkotási törvény módosítását kezdeményezi. Az ehhez benyújtott 56. számú ajánláspontról - annak ellenére, hogy támogatott javaslat - külön határoz az Országgyûlés. Ezt követõen kerül sor az elõterjesztõ által támogatott további módosító javaslatok határozathozatalára. Végül azok a nem támogatott módosító javaslatok kerülnek sorra, amelyekrõl az eddigiekben ismertetett szavazási eljárás után még lehet határozni.

Az ajánlás 2., 5., 6., 9., 13., 18., 21., 22., 25., 26., 27., 29., 30., 35., 36., 38., 44., 46., 47. és 49. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés.

Most tehát a T/452/31. számú ajánlás 56. pontjáról külön határozunk, mely a törvény hatálybaléptetõ rendelkezéseit tartalmazza, és egyben a jogalkotási törvény 50. §-ának hatályon kívül helyezését is kezdeményezi. Arra figyelemmel, hogy az alkotmány 7. § (2) bekezdése ennek elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának "igen" szavazatát írja elõ és a normaszöveg további része egyszerû többséget igényel, errõl a javaslatról külön határoz az Országgyûlés.

(17.30)

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja az 57. pontban lévõ javaslatról történõ szavazást.

Az 56. pontban a gazdasági bizottsági javaslatot az elõterjesztõ és a bizottságok is támogatják.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 272 igen szavazattal, 9 ellenszavazattal, 1 tartózkodással elfogadta.

Most az elõterjesztõ által támogatott összes további módosító javaslatot teszem fel szavazásra a miniszter úr által frakcióvezetõkhöz eljuttatott levél melléklete szerint.

A T/452/31. számú ajánlás l., 3., 4., 7., 8., 10., 11., 12., 14., 15., 16., 17., 19., 20., 24., 28., 31., 32., 33., 34., 39., 41., 42., 50., 51., 52., 54. és 58. pontjait, továbbá a kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ módosító javaslatot teszem fel szavazásra.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 23. pontjában lévõ javaslat elfogadását.

A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 267 igen szavazattal, 14 ellenszavazattal, 1 tartózkodással elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Arra figyelemmel, hogy a miniszter úr ezt zárszóban is ismertette, illetõleg levélben errõl tájékoztatta a frakcióvezetõket is, külön még egyszer egyenként nem ismétlem meg, hogy ezeket a javaslatokat az elõterjesztõ nem támogatja.

A 37., az 53. és az 55. pontokban Csizmadia László a 24. § (2), a 36. § (4) és (5) bekezdéseinek módosítását kezdeményezi. Ezekben a Szabványügyi Tanács vezetõinek és dolgozóinak köztisztviselõi jogállására vonatkozóan terjeszt elõ javaslatot. A bizottságok támogatják.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 66 szavazattal, 174 ellenszavazattal, 40 tartózkodással nem fogadta el.

A 40. pontban Horváth Zoltán a 28. § kiegészítését kezdeményezi. E szerint a Szabványügyi Tanács a kormánnyal a törvényességi felügyelet ellátására kormányrendeletben kijelölt miniszter útján tartsa a kapcsolatot.

Az európai integrációs ügyek bizottsága támogatja, a többi nem.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 15 szavazattal, 253 ellenszavazattal, 18 tartózkodással nem fogadta el.

A 43. pontban és azonos módon a 45. pontban, továbbá a 48. számúban Ábrahám Tibor a 33. § (3) bekezdését kívánja módosítani, illetõleg a §-t egy új bekezdéssel javasolja kiegészíteni.

Ebben a Szabványügyi Tanács vagyonára és gazdálkodására vonatkozó szabályokat módosítja.

A gazdasági bizottság támogatja, az alkotmányügyi nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen szavazattal, 184 ellenszavazattal, 23 tartózkodással nem támogatta.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Senki nem jelentkezik.) Jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most soron következik a laboratóriumok, a tanúsító és az ellenõrzõ szervezetek akkreditálásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala.

Az elõterjesztést T/453. számon, a bizottságok együttes ajánlását T/453/30. számon, kiegészítõ ajánlását T/453/39. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Emlékeztetem önöket, hogy a miniszteri zárszó az elõzõ elõterjesztésnél elhangzott.

Tisztelt Országgyûlés! Most tehát elõször azokról a módosító javaslatokról határozunk, melyeket az elõterjesztõ támogat.

Az ajánlás 15., 26., 33., 34., 35., 38., 39., 42., 43. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés.

A T/453/30. számú ajánlás 2., 3., 4., 5., 6., 8., 10., 13., 14., 16., 17., 18., 19., 21., 23., 24., 25., 27., 28., 29., 30. 31., 32., 37., 41., 44., 45., 46., 47., 48., illetõleg a kiegészítõ ajánlás 1-tõl 8-ig pontjait teszem fel szavazásra.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 1., 9., 11., 22., 26., 36., 40. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását.

A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ, ezért a döntés elõtt nem kérdezem meg az állásfoglalását.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 285 igen szavazattal, 2 ellenszavazattal, 4 tartózkodással elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás sorrendjében, melyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

A kialakult szokásoknak megfelelõen nem ismétlem meg, hogy ezeket a javaslatokat az elõterjesztõ nem támogatja.

A 7. pontban Surján László a 6. § (1) bekezdése a) pontjának módosításával kezdeményezi, hogy az egyes eljárási szabályok kidolgozása során elsõsorban az Európai Unió országokban bevezetett eljárásokat kelljen figyelembe venni.

Az európai integrációs ügyek bizottsága támogatja, a gazdasági nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen szavazattal, 191 ellenszavazattal, 17 tartózkodással nem fogadta el.

(17.40)

A 12. pontban Surján László a 6. § (1) bekezdését új ponttal kívánja kiegészíteni. Eszerint az akkreditáló testület egyik fõ feladata legyen az akkreditált szervezetek nemzetközi körkísérletekben, interkalibrációs vizsgálatokban való rendszeres részvételének elõsegítése is. Az európai integrációs ügyek bizottsága támogatja, a gazdasági nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 194 ellenszavazattal, 14 tartózkodással nem fogadta el.

A 20. pontban Surján László... (Dr. Surján László: Visszavonom! - Taps, derültség.)... igen, köszönöm szépen. Mivel Surján László visszavonta a módosító javaslatát, tisztelt Országgyûlés, határozathozatalunk végére értünk.

Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. Sándorffy Ottó... (Zaj, közbeszólás: Téves!)... nem, téves jelzés.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Most soron következik a Magyar Köztársaság kormánya és Ukrajna kormánya között személyeknek a közös államhatáron történõ átadásáról és átvételérõl szóló, Budapesten, 1993. február 26. napján aláírt egyezmény kihirdetésérõl szóló törvényjavaslat, valamint a Magyar Köztársaság kormánya és Románia kormánya között személyek átvételérõl szóló, Bukarestben, 1992. szeptember hó 1. napján aláírt egyezmény kihirdetésérõl szóló törvényjavaslat együttes általános vitája és a határozathozatalok.

Az elõterjesztéseket T/652. és T/653. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Kérdezem Világosi Gábor államtitkár urat, kíván-e szólni. (Világosi Gábor: Igen.) Megadom a szót Világosi Gábor úrnak, a napirendi pont elõadójának.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage