Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Országgyûlés az elmúlt év február 25-ei ülésén hozott határozatával megerõsítette a magyar-román, valamint a magyar-ukrán toloncegyezményt. A kölcsönös megerõsítésrõl szóló diplomáciai jegyzékváltást követõen a Romániával létrehozott egyezmény 1994. október 30-án, míg az Ukrajnával létrehozott egyezmény 1994. június 5-én hatályba lépett.

Az elõbbiekbõl tehát kiderül, hogy két mûködõ, hatályos, a magyar érdekeknek megfelelõen funkcionáló egyezményrõl van szó.

A szóban forgó egyezmények megteremtették a lehetõségét az illegális migráció során a közös államhatáron átkerült román, illetve ukrán, valamint harmadik államok állampolgárainak visszaadására, illetõleg átszállítására. Tájékoztatom a tisztelt Házat arról - és ez egyúttal bizonyítékul is szolgál az elõbb elmondottakhoz -, hogy a hatálybalépés napjától ez év március 31-éig a toloncegyezmények alapján a román félnek 364, az ukrán félnek 11 fõ került átadásra, míg a magyar hatóságok általi átvételre egyik viszonylatban sem került sor.

Feltehetnénk a kérdést, hogy két hatályos, jól mûködõ egyezmény miért kerül a parlament elé. Erre a választ a nemzetközi szerzõdésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi 27. törvényerejû rendelet adja meg, amely szerint az Országgyûlés által megerõsített nemzetközi szerzõdéseket törvénnyel kell kihirdetni.

Kérem tehát a tisztelt Házat, hogy a magyar-román és a magyar-ukrán toloncegyezmény kihirdetésére vonatkozó törvényjavaslatot fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage