Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A törvényjavaslat alapvetõ jelentõségû változásait illetõen fennálló egyetértésre tekintettel a képviselõtársaim által benyújtott módosító indítványok többsége a törvényjavaslat pontosítását, világosabbá tételét szolgálja. Ezek jelentõs részét a kormány maga is támogatja. Ilyen például a cégadatok nyilvánosságával kapcsolatos rendelkezés pontosítása vagy a hiánypótlásra vonatkozó új rendelkezések kiegészítése.

A kötelezõ jogi képviselet megteremtésére tekintettel elvárható, hogy a jogi képviselõk a jogszabályban taxatíve felsorolt alapvetõ mellékletek nélkül ne nyújtsák be a bejegyzési kérelmet, mivel a nyilvánvaló hiányokra való hiánypótlási felhívás feleslegesen növeli a cégbíróságok munkáját és elhúzza az eljárást. Képviselõtársaim módosító indítványai arra irányultak, hogy az ilyen hiányok miatti elutasításra a törvény állapítson meg a cégbíróság számára határidõt, hiszen ezeket a hiányokat a cégbíróság a kérelem beérkeztekor azonnal képes észlelni. Határidõ meghatározása nélkül elõfordulhatna, hogy esetleg ezen alapvetõ hiányosságokat is csak hetek, hónapok elteltével jelzi a jogi képviselõnek a cégbíróság az elutasító végzéssel.

Ezen érveket elfogadva, a törvényjavaslat rendelkezése kiegészül azzal, hogy a cégbíróság az ilyen elutasító végzést a bejegyzési kérelem beérkezésétõl számított 30 napon belül köteles lesz meghozni.

Tisztelt Országgyûlés! Ezzel szemben nem tudtuk támogatni az ügyész szerepének további korlátozására irányuló módosító indítványokat. Az ügyész polgári eljárásbeli feladatkörének módosítását, szûkítését az Alkotmánybíróság döntésével összhangban a polgári perrendtartás Országgyûlésünk elõtt lévõ módosítása - a T/674. számú törvényjavaslat - elvégzi a peres eljárásokat illetõen.

A nem peres eljárások tekintetében maga az alkotmánybírósági döntés is kifejtette, hogy ellenérdekû fél hiányában az ügyész nem peres eljárásbeli részvétele indokolt lehet.

A cégbírósági eljárás nem peres eljárás, így a törvényjavaslat az Alkotmánybíróság döntésének megfelelõ körben biztosít az ügyész részére különféle jogokat, például a bejegyzést elutasító végzés ellen fellebbezési jogot, a bejegyzésnek helyt adó végzés ellen pedig a külön per megindításának lehetõségét. E külön per megindítása a bejegyzõ végzés jogerõre emelkedését nem akadályozza meg. Ugyanúgy nem, mintha a pert más, a tvr.-ben meghatározott, arra jogosult személy indította volna meg.

Remélem, hogy a törvényjavaslatban foglalt módosítások a gyakorlatban beváltják azokat a reményeket, amelyek a törvényjavaslat vitájában többször is elhangzottak.

Köszönöm, hogy képviselõtársaim a törvényjavaslat vitájában az ügy fontosságát felismerve ilyen aktívan vettek részt, javaslataikkal a törvényjavaslat jobbítását szolgálták. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage