Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm szépen, elnök úr. Nagyon röviden szólnék, mert ilyenkor már nem illik visszaélni a Ház türelmével.

A T/954. számú törvényjavaslat 4. §-ában a jövedéki szabályozásról és ellenõrzésrõl szóló eredeti törvény 9. § (5) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép: "A termelési tevékenység végzéséhez a kérelmezõtõl legfeljebb 200 millió forint, de legalább 5 millió forint jövedéki biztosíték igazolása kérhetõ."

Ahogy elmondtam az általános vitában is, ezt nagyon sérelmezzük, hogy 5 millió forint jövedéki biztosíték kell, hiszen a fûszerpaprika-feldolgozók, pálinkafõzõk között nem mindenki multimilliomos, tehát nem tudják letenni ezt az 5 millió forint jövedéki biztosítékot. Én és két képviselõtársam - Berregi képviselõtársam és Glattfelder Béla a Fideszbõl - aláírtuk ezt a módosító indítványunkat, melyben gyakorlatilag egymillió forintra szeretnénk leszállítani ennek a jövedéki biztosítéknak az alsó határát.

Meglepõdve tapasztaltam - én sajnos, nem tudtam legutóbb részt venni a bizottsági ülésen -, hogy Tardos Márton elnök úr aláírásával a gazdasági bizottság javaslatában teljesen, szó szerint ugyanazt írta le, amit én indoklásként leírtam. Természetesen nem írták oda, hogy "kapcsolódó módosító javaslat", hanem gazdasági bizottsági javaslatként adták be. Hál'istennek, úgy veszem észre, hogy elfogadta a tisztelt elõterjesztõ, mert a múltkor nagyon jegyzetelt Akar államtitkár úr, úgyhogy én ezt sikerként könyvelem el, hogy egy év után elfogadták egy módosító javaslatunkat. Igaz, hogy nem a mi nevünkön, hanem a gazdasági bizottságén, de a cél szentesíti az eszközt. Örülünk tehát ennek, mert így megnyugodhatnak a fûszerpaprika-termelõk és a pálinkafõzõk. Ha jól veszem ki az államtitkár úr bólogatásából - ilyen késõi órában is észreveszem -, tehát akkor elfogadják ezt, hogy egymillió forint lenne jelen esetben a jövedéki biztosíték.

Köszönöm szépen, mást nem is akarok mondani. Ezt talán megnyugvással fogják az érdekeltek is fogadni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage