Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Mielõtt az írásban elõre jelentkezett felszólalóknak szót adnék, egy, a törvényjavaslat tárgyalásával kapcsolatos észrevételt és bejelentést is kívánok tenni. Az expozéból is és a két, igen részletes bizottsági elõadói felszólalásból is kitûnõen, jogi kérdések is eléggé jelentõs mértékben szerepet játszanak ennek a törvényjavaslatnak a megalkotásában. Nem beszélve arról, hogy alkotmánybírósági határozat az, ami - hogy úgy mondjam - az egész parlamentet a törvényalkotás kényszerébe hozza.

A törvényjavaslatot viszont az alkotmányügyi bizottság nem véleményezte. Tudjuk, hogy a kijelölt bizottságok számát, ha nem nagyon muszáj, nem célszerû szaporítani, de egyrészt nincs akadálya, hogy kijelölt bizottságként járhasson el az alkotmányügyi bizottság is, másrészt olyan lehetõség is van, hogy nem kijelölt bizottságként, de mégis megtekintse a törvényjavaslatot. Ezt most elnöki székbõl elrendelni nem kívánom, de a holnapi bizottsági elnöki értekezleten fel fogom vetni ezt a kérdést, és a bizottsági elnöki értekezlet állásfoglalását fogom kérni, hogy az alkotmányügyi bizottság foglalkozzék-e ezzel a kérdéssel. Ez csak egy tájékoztató jellegû bejelentés, mert a törvényjavaslat mai napi tárgyalását ez nem hátráltatja.

Megjegyzésem természetesen semmiben sem csorbítja, sõt dicsérendõnek tartom azt a részletességet, ahogy az elõadók a jogi kérdéseket boncolgatták. Ez tehát nem egy tartalmi észrevétel, nem az õ véleményüknek bármiféle kontravindikálása, hanem pusztán a törvényjavaslat tárgyszerû, bizottsági illetékességének mérlegelésébe tartozó észrevétel volt részemrõl.

Tisztelt Országgyûlés! Áttérünk az írásban elõre jelentkezett képviselõk felszólalásának meghallgatására. Elsõként megadom a szót Bogárdi Zoltán képviselõ úrnak, a Magyar Demokrata Fórum frakciójából. Õt követi dr. Bernáth Varga Balázs képviselõ úr.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage