Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõk! A Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének megszûnte nyomán az utódállamokkal kialakítandó kapcsolatok érdekében a kormány egyetértett azzal, hogy hazánk az új államokkal konzuli egyezményeket kössön.

A Magyar Köztársaság és a Kazak Köztársaság közötti konzuli egyezményt Almatiban 1995. március 9-én írták alá. Az egyezmény a konzuli kapcsolatokról szóló, Bécsben 1963. április 24-én kelt egyezmény szellemében, de az abban biztosítottakat meghaladóan rendelkezik a két állam közötti konzuli kapcsolatokra vonatkozó nemzetközi jogi normákról. Rendelkezik a konzuli képviselet létesítésének és a konzuli tisztviselõk kinevezésének rendjérõl. A bécsi egyezmény szabályainál kedvezõbben határozza meg a képviseletet, illetõleg a konzuli tisztviselõket és azok családtagjait megilletõ könnyítéseket, kiváltságokat és mentességeket. Részletesen meghatározza a konzuli feladatokat, valamint tartalmazza a hatályba lépés és a felmondás feltételeit, a követendõ eljárást.

Az egyezményt a 45. cikk értelmében meg kell erõsíteni és az errõl szóló, diplomáciai úton írásban tett értesítés megtörténtét követõ harmincadik napon lép hatályba. Az egyezményt az alkotmány 19. cikke (3) bekezdése alapján az Országgyûlésnek kell megerõsíteni. Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy erõsítse meg ezt az egyezményt. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage