Hoffmann Attila Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOFFMANN ATTILA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Elnézést kérek, mert tényleg késõ van és nagyon igyekszem rövid lenni.

Ehhez a ponthoz azért szeretnék hozzáfûzni egy-két rövid megjegyzést, mert itt a fontosságát ismételten szeretném hangsúlyozni. A bizottságunk is foglalkozott ezzel, Kiss Róbert képviselõtársam és a környezetvédelmi bizottság módosító javaslata is felhívta a figyelmet a repülõterek körzetében a fokozott zajvédelemre. Szeretném, ha a törvény a repülõtér üzemeltetõjét kötelezné a meglévõ épületekben a zajterhelési határérték megtartására.

Az ehhez tartozó fogalmakat Kiss Róbert képviselõtársam igyekezett a törvénybe beépíteni, sajnos, az elõterjesztõ ezzel nem értett egyet. Úgy, mint egyrészt a Ferihegyi repülõtér körzetében élõ állampolgár, másrészt úgy, mint ennek a területnek az egyéni képviselõje is, azt gondolom, ez elsõsorban azért történt, mert gondolom, az elõterjesztõ illetékese nem ott lakik. Hiszen évtizedek óta a lakosság tízezreit érinti - fõleg a XVII. és XVIII. kerület több mint kétszázezer lakosából - a zajterhelés.

Az ezzel kapcsolatos lakossági panaszoknak is már több kötetnyi irodalma van, ezért is várják az itt élõ és az ország más repülõtereinek közelében élõ emberek, hogy a légiközlekedési törvényben végre legalább törvényi kereteket határozzunk meg a speciális légiközlekedésizaj-terhelésrõl, hiszen ezeknek a fogalmi meghatározása is speciális.

Tisztelt Elnök Asszony! Felhívnám a figyelmet arra is, hogy miután már megállapítottuk, hogy ez egy keretjellegû törvény, sajnos, azt tapasztaljuk, hogy ami egy ilyen törvénybe a megalkotásakor nem kerül bele, az általában el is marad, például itt a fogalmi meghatározások vagy a zajterhelés. Ezért jónak láttuk volna - én is és a bizottság is -, hogyha ezek már a törvény elfogadásakor belekerülnek a törvénybe.

Engedtessék meg, hogy azért legalább egy mondatban köszönetet mondjak Varga Mihály és Tamássy István képviselõtársaimnak is, akik a részletes vitában nyomatékosan felhívták a figyelmet a zajterhelésre. Köszönöm szépen, ezeket akartam mondani.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage