Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Én négy évig voltam tag Kutrucz Katalin képviselõ asszonnyal együtt az alkotmányügyi bizottságban, tehát egyáltalán nem lep meg, hogy õ ezeket a dolgokat észrevette. De a felvetésére csak egyet tudok válaszolni, képviselõ asszony: az volt a hivatalos, amit felolvastunk. Az a papír még nem teljesen megbízható, mint ahogy jeleztük. (Derültség.) Számítástechnikai fejlesztésnek egy kísérlete... (Derültség.)... és egy késõbbi szakaszban Házszabálymódosítás révén, vagyis a pontosabb számítástechnikával majd talán hivatalossá tudjuk tenni. Tehát kérem a tisztelt Országgyûlést, azt tekintse hivatalosnak, amit a jegyzõ képviselõtársaim felolvastak.

Tisztelt Országgyûlés! A 7/0/1. pontban a környezetvédelmi bizottság a 9. § módosítását kezdeményezi, amely az erdõ, a mûemlék és a természeti védettség alatt álló ingatlanok kezelõi jogának átadásából származó bevételek felhasználásáról intézkedik. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés 83 igen, 217 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 9. pontban Gombos András a 16. § (2) bekezdés b) pontjának módosítását javasolja, amely a kincstári vagyon hasznosításával összefüggõ bevételek körét bõvíti. Ugyancsak erre irányul az ajánlás 10. pontjában Bakonyi Tibor és Páva Zoltán javaslata. A két javaslat egymás mellett is elfogadható. Elõször Gombos András javaslatát teszem fel szavazásra. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 61 igen, 234 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Bakonyi Tibor és Páva Zoltán javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 10. pontja szerint. A költségvetési és az oktatási bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Az eredmény kijelzõtáblán való megjelenésekor taps a bal oldalon.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 210 igen, 72 ellenszavazat és 54 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 10/1. és 11. pontjai alternatív megoldást tartalmaznak a törvényjavaslat 16. §-a (4) bekezdésének módosítására. Mindkét indítvány... (Zaj. - Az elnök megkocogtatja poharát.) Mindkét indítvány a felsõoktatási intézmények hallgatóinak tandíjbefizetései felhasználását tartalmazó rendelkezést kívánja módosítani. Elõször Surján László és Latorcai János javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 10/1. pontja szerint, amelyet egyik bizottság sem támogat. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 86 igen, 240 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Pokorni Zoltán és Rab Károly javaslatáról szavaz az Országgyûlés az ajánlás 11. pontja szerint. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 230 igen, 94 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett elfogadta.

A 12/1. pontban Surján László és Latorcai János a törvényjavaslat 17. § (2) bekezdésének módosítását kezdeményezi. Lényege: az egyetemi doktori képzésben nappali tagozaton résztvevõk pénzbeli juttatásának normatívája 240 ezer forint legyen személyenként és évenként. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 96 igen, 217 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 18/1/1. pontban Demeter Ervin a 20. § (1) bekezdés g) pontja elhagyását kezdeményezi. E rendelkezés a kötöttséggel járó állami támogatások egyik körét szabályozza. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 86 igen, 242 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(22.10)

Az ajánlás 44/1., valamint 44/2. összetartozó pontjaiban Surján László és Latorcai János a törvényjavaslat 25. §-ának módosítását kezdeményezi. Ennek alternatívája Balsay István és képviselõtársainak javaslata az ajánlás 47. pontjában. Az elsõ javaslatban az értékesítésbõl származó bevételek 75 százaléka marad az önkormányzatoknál, míg a második javaslat 100 százalékos részesedést javasol.

Elõször Balsay István és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 47. pontja szerint. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 105 igen, 197 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Surján László és Latorcai János javaslatáról szavazunk. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 94 igen, 215 ellenszavazat és 24 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az 53/1. pontban Büky Dorottya és képviselõtársai a 38. § (3) bekezdése módosításával a vállalható kezesség mértékét szabályozó rendelkezést kívánják kiterjeszteni a kiállítás céljára kölcsönvett mûtárgyakra. A kulturális bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 86 igen, 217 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 61., 268. és 501. pontjaiban Mécs Imre a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánja kiegészíteni és ennek kihatását a IX. fejezet kiadási és bevételi elõirányzatain átvezetni. Ebben a honvédség szervezeti átalakulása során feleslegessé vált ingatlanok és eszközök értékesítésébõl származó bevételeinek felhasználására terjeszt elõ indítványt. A honvédelmi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 85 igen, 222 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 64., 65., 77., 81. és 107. pontokban Páva Zoltán a 63. § (1) bekezdése módosítását, (2) bekezdése a) pontjának elhagyását, új 65. és 98. § beiktatását, valamint a 76. § (3) bekezdésében az Szj. tv. 30. § (2) bekezdése módosítását kezdeményezi. A javaslat a Nemzeti Sport Közalapítvány létesítését indítványozza. Az oktatási és az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 134 igen, 148 ellenszavazat és 52 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 69/1., 480/1. és a 481/1. pontban Soós Gyõzõ és Keller László a 63. § (2) bekezdése g) pontjának módosításával az OTKA elõirányzatát a Magyar Tudományos Akadémiánál javasolja szerepeltetni. A javaslat része a kormány által támogatott módosító javaslatsornak, de az SZDSZ indítványára külön szavaz róla az Országgyûlés. Az indítványt az oktatási bizottság kivételével valamennyi bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 223 igen, 86 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett elfogadta.

A 71. és 98. pontban Dobos Krisztina, Kovács Kálmán és Rab Károly a 63. § (2) bekezdés h) pontja és a 91. § (1) bekezdés 10. pontja elhagyását javasolják. A módosító javaslat célja, hogy a "Felzárkózás az Európai Felsõoktatáshoz Alap" ne szûnjön meg. Az MDF és a KDNP képviselõcsoport indítványára határoz a javaslatokról az Országgyûlés, mivel a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 95 igen, 221 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 72. és 99. pontban Dobos Krisztina és Tóth István a törvényjavaslat 63. § (2) bekezdése i) pontja, továbbá 91. §-a (1) bekezdése 11. pontja elhagyását kezdeményezik. Indítványuk arra irányul, hogy a Gyermek- és Ifjúsági Alap ne szûnjön meg. Az oktatási bizottság támogatja, a költségvetési bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 121 igen, 183 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 79. pontban Sepsey Tamás a törvényjavaslat 70. §-a elhagyását kezdeményezi. Az alaprendelkezés a volt hadiárvák részére megállapítható egyösszegû térítés folyósításának 1997. január 1-jei esedékességét tartalmazza. A javaslatról a KDNP és az MDF képviselõcsoport szavazást kért, mivel a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító indítványt 108 igen, 192 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 82/0/1. pontban a honvédelmi bizottság a törvényjavaslat 79. §-ában a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 25. § (2) bekezdése b) pontja 4. alpontja módosításával a közalkalmazotti jogviszony áthelyezéssel történõ megszüntetésének szabályát kiterjeszti a szerzõdéses szolgálatot teljesítõkre is. A költségvetési bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 37 igen, 218 ellenszavazat és 80 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Az alkotmány 32/C. §-a (4) bekezdése értelmében az Állami Számvevõszékrõl szóló törvény módosítása a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazatát feltételezi. Mivel az ajánlás 88/0/1. pontjában a költségvetési bizottság ezt kezdeményezi és az elõterjesztõ támogatja, errõl külön kell határozni. Ez a javaslat azt tartalmazza..., (Az elnök csendet kérve megkocogtatja poharát.) ...hogy az Állami Számvevõszéknél dolgozó felsõfokú végzettségû köztisztviselõk illetménykiegészítése alapilletményük 45 százaléka legyen, míg aki ilyen végzettséggel nem rendelkezik, kiegészítésképpen 25 százalékot kapjon.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 204 igen szavazattal, 96 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett nem fogadta el. (Közbeszólások: Miért nem fogadta el?) Ha képviselõtársaim nem egymással beszélgetnének, hanem jobban figyelnének rám, akkor talán...(Taps.) ...hallották volna, hogy ez kétharmados szavazás volt.

(22.20)

Az ajánlás 83/0/1. pontjában a költségvetési bizottság a törvényjavaslat 80. §-ában a köztisztviselõk jogállásáról szóló törvény 44. §-a (2) bekezdése módosításával az illetménykiegészítés mértékét 25 százalékra csökkenti, ebbõl kiemeli az Állami Számvevõszéket, ugyanakkor a rendelkezést kiterjeszti a Kormányzati Ellenõrzési Irodára.

Errõl az indítványról már az egyszerû többség szabályai szerint határoz az Országgyûlés. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 173 igen, 124 ellenszavazat és 29 tartózkodás mellett elfogadta.

A 87. pontban Kiss József és Bleyer Jenõ a törvényjavaslat 80. §-ában a köztisztviselõk jogállásáról szóló törvény módosításával az illetménykiegészítésre jogosultak körét bõvítik a társadalombiztosítási önkormányzatok központi hivatali szerveinél dolgozó felsõfokú iskolai végzettségû köztisztviselõkkel. A szociális bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 52 igen szavazattal, 224 ellenszavazat és 62 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 89. pontjában K. Csontos Miklós a törvényjavaslat 82. §-a elhagyását kezdeményezi. Eszerint az Alkotmánybíróság székhelye továbbra is Esztergom maradjon. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 279 igen, 38 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett elfogadta. (Taps. - Általános zaj.)

Tisztelt Országgyûlés! Elnézést, de még borzasztó sokáig itt kell ám maradnunk, szóval... (Derültség, zaj.).. egy kis türelmet kérek, mert annál gyorsabban megy a dolog.

A 93/0/1., a 122/0/1. pontban, a 125/0/1. pontban, a 161/0/1. pontban, a 266/0/1. pontban, a 483/0/1. pontban és az 569/0/1. pontban Hack Péter és Toller László a bírák, az ügyészek, a bírósági és ügyészségi dolgozók elõmenetelérõl szóló törvényt kívánja módosítani és ezzel az érintettek javadalmazását megemelni. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a költségvetési és a gazdasági bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 164 igen, 148 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 99/1. pontban Juhász Gábor és Csizmár Gábor a törvényjavaslat 91. §-a (1) bekezdés 11. pontja elhagyását javasolja, amely a Gyermek- és Ifjúsági Alap, valamint a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítványról szóló törvény egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezését tartalmazza. Az oktatási bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 182 igen szavazattal, 143 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

A 108/0/2. pontban a szociális bizottság a törvényjavaslatot új §-sal kívánja kiegészíteni, amelyben az orvosképzés keretében az elsõ szakvizsga megszerzéséhez szükséges oktatás fedezetét kívánja meghatározni. A költségvetési bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 110 igen, 212 ellenszavazat és 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 117. és a 118. pontokban Szigeti György és a szociális bizottság két változatot terjeszt elõ a társadalmi szervezetek támogatása körében a fogyatékosokat képviselõ és segítõ szervezetek támogatására.

Elõször a 117. pontban lévõ javaslatukat teszem fel szavazásra, amely az elõirányzatot 28 millió forinttal kívánja megemelni. A szociális és a költségvetési bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 209 igen szavazattal, 108 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett elfogadta.

A 119. és a 409. pontban Sepsey Tamás a Magyarok Világszövetségének elõirányzatát emeli meg a II. Európai Ifjúsági Központ mûködési célú támogatásának csökkentésével. Egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen, 240 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 132. pontban Bauer Tamás és Ungár Klára a Miniszterelnökségnél a központi állami üdülõ és oktatási központ egyes elõirányzatainak elvonását kezdeményezik. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 80 igen, 207 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 135/2. és a hozzá kapcsolódó 482/2. pontban Sepsey Tamás, illetõleg a 135/2/1. és a hozzá kapcsolódó 323/0/1. számú pontokban Mészáros István László és Hajdú Zoltán, valamint a 135. pontban Csapody Miklós és képviselõtársai alternatív tartalmú javaslatokat terjesztenek elõ.

Sepsey Tamás az Új Kézfogás Közalapítvány támogatását 238,5 millió forinttal kívánja megemelni, míg Mészáros István és Hajdu Zoltán 100 millió forintos emelést javasol.

A 135. pontban Csapody Miklós és képviselõtársai javaslatáról az MSZP- képviselõcsoport külön szavazást kért, de nem kérte a hozzá kapcsolódó 359. pont megszavazását.

Elõször Sepsey Tamás javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 135/2. és 482/2. pontja szerint. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 90 igen, 217 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

(22.30)

Most Mészáros István László és Hajdú Zoltán javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 135/2/1. és a 323/0/1. pontok szerint. A külügyi és az emberi jogi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés támogatja-e? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 143 igen, 171 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Csapody Miklós és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 135. pontja szerint. A javaslatot a külügyi, a kulturális és az emberi jogi bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyûlés támogatja-e? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 267 igen, 54 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

A 136., 145. és a 400. pontokban Sepsey Tamás a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségi feladatok támogatására biztosított elõirányzatot 75 millió forinttal kívánja megemelni az Elsõ Közép- és Kelet-európai Együttmûködés Alapítvány elõirányzatának elvonásával és a balatoni kutatások támogatására biztosított fedezet csökkentésével. A külügyi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 83 igen, 231 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 139. pontban Németh Zsolt az Illyés Közalapítvány támogatását 60 millió forinttal kívánja megemelni. Ennek alternatívája a 137. pont, amelyben Mészáros István László és képviselõtársai 110 millió forintos emelést javasolnak.

Elõször Mészáros István László és képviselõtársai javaslatáról szavazunk az MSZP-képviselõcsoport kérésére a 137. pont szerint. A javaslatot a külügyi és a kulturális bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 262 igen, 55 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

A 146. pontban Pusztai Erzsébet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére 200 millió forintos elõirányzatot kíván biztosítani. A szociális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 116 igen, 168 ellenszavazat és 51 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 149., 151., 176., 177., 182., 185., 188., 189., 190., 191., 192., 194., 197. 198., 199., 200., 260., 293. és 349. pontokban Kónya Imre a biztonsági szolgálatok, a rendvédelmi szervek szolgálata, a rendõrség, a határõrség, a tûz- és polgári védelem, a Rendõrtiszti Fõiskola, a Vám- és Pénzügyõrség elõirányzatainak megemelését kezdeményezi. A javaslatokat a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 88 igen, 223 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett nem fogadta el.

És ez a legjobb alkalom, hogy átadjam az elnöklést Salamon László alelnök úrnak. (Taps.)

(Az elnöki széket dr. Salamon László, az Országgyûlés alelnöke foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage