Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm, elnök úr. A késõi órához és az alkalomhoz illõ rövid zárszóval szeretném a tisztelt Házat megörvendeztetni. Mindenekelõtt köszönöm az alkotmányügyi bizottság konstruktív, segítõkész támogatását, a törvényjavaslat végsõ tartalmának kialakításában végzett munkáját. Nagyon fontos szabályozási tárgyról van szó, hiszen közel 4000 igazságügyi szakértõ munkáját és annak szervezetét határozza meg ez a törvény.

A vita középpontjában, tisztelt Ház, hölgyeim és uraim, az alternatív kamarai tagság problematikája állt, és ez nem egyedül ennek a törvénynek a specifikuma, hiszen más kamarai törvényeink is lehetõséget adnak arra - az Orvosi Kamaráról, az Állatorvosi Kamaráról, a magán-állatorvosi tevékenység gyakorlásáról szóló törvény szabályai lehetõséget adnak alternatív kamarai tagságra. Az alkotmányügyi bizottság a kivételes eljárás folyamán 10 módosító indítványt tárgyalt, ebbõl a törvényjavaslat elõterjesztõje 9 módosító indítvánnyal teljes egészében egyetért. Egy módosító indítványt most nem tudunk támogatni, de ennek sem tartalmi okai vannak, hanem az, hogy egy másik jogszabályban kívánjuk ezt a problémát, nevezetesen a felelõsségbiztosítás kérdését rendezni, ezért tehát a késõbbiekben ennek szabályozására a tárca szeretne visszatérni.

(24.00)

Ennek megfelelõen a Házszabály rendelkezései alapján az alkotmányügyi bizottságnál majd kezdeményezzük a módosító indítvány megtárgyalását a zárószavazásig.

Köszönöm azt a figyelemfelhívást is, amivel elsõsorban Dávid Ibolya képviselõ asszony és más képviselõk is éltek, miszerint a kormány a lehetõségekhez képest minél gyorsabban dolgozza ki azokat a kodifikációs elveket és szempontokat, amelyek egységesebben tudják megítélni azokat a törekvéseket, amelyek újabb és újabb kamarák létrehozására irányulnak.

Ezt a feladatot a kormány a januári munkatervében megjelölte, és remélem, hogy eredményesen tudunk segítséget nyújtani azoknak a szervezõdõ vagy szervezõdni szándékozó kamaráknak, akik nem minden szempontból és nem minden tekintetben felelnek meg a köztestületiség kritériumainak.

Végezetül, tisztelt Ház, még egyszer megköszönöm az alkotmányügyi bizottság együttmûködését és kérem, hogy támogassák a módosító indítványokat és a törvényjavaslatot. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage