Pápai Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

PÁPAI MIHÁLY, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Pesti Központi Kerületi Bíróság megkeresésében kérte az Országgyûlés állásfoglalását Tirts Tamás országgyûlési képviselõ mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Atkári János, Budapest fõpolgármester- helyettese feljelentést tett rágalmazás vétsége miatt.

A feljelentés szerint Tirts Tamás a fõvárosi Fidesz 1996. október 16. napján megtartott sajtótájékoztatóján olyan nyilatkozatot tett a fõvárosi önkormányzatot megilletõ belterületi földérték megváltásával kapcsolatos témakörben, amely Atkári úr becsületének csorbítására alkalmas, illetõleg ilyen tényre utaló kifejezést használt, állítja a feljelentõ.

(17.20)

A mentelmi bizottság az ügyet 1997. február 12-i ülésén tárgyalta, amelyen meghallgatta Tirts Tamás képviselõ urat. A képviselõ úr elõadta, hogy Atkári János gazdasági ügyekért felelõs fõpolgármester- helyettestõl a sajtótájékoztatót megelõzõen információkat kért a Fõvárosi Önkormányzatot megilletõ belterületi földértékmegváltással kapcsolatosan. Erre érdemi választ nem kapott. A sajtótájékoztatón elmondottakat a továbbiakban is fenntartja.

A mentelmi bizottság - hatáskör hiányában - a büntetõjogi felelõsség kérdését nem vizsgálta. Megállapította, hogy a feljelentés tárgyát képezõ politikai vita keretében elhangzott kijelentések nem lépték túl a véleménynyilvánítás alkotmányosan védett szabadságának határát.

A mentelmi bizottság ezen állásfoglalását mikor meghozta, figyelembe vette az Alkotmánybíróság 36/1994. (VI.24.) határozatát, amely határozat szerint a közszereplõ politikusokkal kapcsolatos véleménynyilvánítás köre általában tágabb, mint más személyeknél.

Ezen túlmenõen a képviselõ tevékenységgel összefüggésben megtett, a másik fél közhatalmi vagy politikai szereplését bíráló, politikai jellegû nyilatkozat büntetõjogi értékelésére irányuló törekvés - a mentelmi bizottság megítélése szerint - gátolja az Országgyûlés tevékenységét és a képviselõt munkája végzése közben zavarja, illetve zaklatja.

Mindezekre tekintettel a mentelmi bizottság többségi szavazattal azt javasolja az Országgyûlésnek, hogy Tirts Tamás országgyûlési képviselõ úr mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage