Glattfelder Béla Tartalom Elõzõ Következõ

GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselõtársaim! Javaslatom a kárpótlási törvény 24. §-ának módosítására irányul. A kárpótlási törvény 24. §-a elõírta, hogy azok a kárpótlásra jogosultak, akik kárpótlási utalványokért vásároltak termõföldet, azoknak a termõföld természetbeni kijelölésétõl számított harminc napon belül a területileg illetékes adóhatóságnál mezõgazdasági vállalkozónak kell bejelentkezniük. Ezt a vállalkozásukat a bejelentkezéstõl számított öt éven belül nem szüntethetik meg, így valódi kényszervállalkozókat hozott létre a törvény.

Ezeknek a vállalkozóknak a helyzete azonban a ma is vitatott társadalombiztosítási szabályok változtatásával - amelyek új terheket rónak ki a mezõgazdasági vállalkozókra is - alapvetõen megváltozott, terheik növekedtek. Ezzel a tehernövekedéssel az érintettek nem számolhattak akkor, amikor úgy döntöttek, hogy utalványért termõföldet kívánnak venni az árverésen. Ezért számukra az új szabályok megállapítása elõre nem látható volt. Ez nyilvánvalóan sérti a jogbiztonság elvét, és ilyen módon alkotmányos kételyeket is ébreszt.

Tisztelt Képviselõtársaim! Megközelítõleg 30 ezer ember sorsáról van szó. Számukra az új törvények olyan terheket jelentenek, amelyeknek nagysága sokszor meghaladja az általuk felhasznált utalványok értékét is. Kérem, hogy ezért ezeknek a szabályoknak az eltörlésérõl a vitát nyissa meg az Országgyûlés azzal, hogy javaslatomat napirendre veszi. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage