Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Északi Beruházási Bank Magyarországgal eddig kialakult kapcsolatai és jövõre vonatkozó együttmûködési elképzelései alapján jelezte, hogy az Európai Beruházási Bankkal kötött keretegyezmény mintájára pénzügyi keretmegállapodást kíván kötni Magyarországgal. A bank elsõsorban az infrastrukturális projektek és a környezetvédelmet, valamint a kis- és középvállalatok fejlesztését szolgáló fejlesztések céljaira nyújt hosszú lejáratú hitelt, de a bank nyitott más fejlesztési projektek finanszírozására is, különös tekintettel az európai uniós csatlakozásra történõ felkészülés fejlesztési követelményeire.

Az elmúlt években a bank magyarországi kapcsolatai sokoldalúan fejlõdtek. A bank eddigi magyarországi befektetéseinek összege 33 millió ECU, amelyet a következõ két-három évben 130-150 millió ECU-re tervez növelni. A bankkal kötendõ finanszírozási keretmegállapodás elsõdleges célja mindkét fél számára, hogy magasabb szintû intézményi keretek közé helyezze az együttmûködést, indokolt esetben lehetõvé téve a projektekkel kapcsolatos állami garanciavállalást is.

Tekintettel arra, hogy a Magyar Köztársaság részérõl pénzügyi kihatással járó kötelezettségvállalás az Országgyûlés hatáskörébe tartozik, kérem, hogy a Magyar Köztársaság kormánya és az Északi Beruházási Bank közötti pénzügyi együttmûködésrõl szóló keretmegállapodás megkötését a tisztelt Országgyûlés hagyja jóvá. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage