Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm. Tisztelt Ház! Az Országgyûlés július 15-én egyhangúlag hozott határozatot, amelyben állást foglalt Magyarország NATO-csatlakozása mellett, és tudomásul vette, hogy a kormány az ügyben véleménynyilvánító népszavazást kezdeményez. A határozatnak igen jó volt a hazai és a nemzetközi fogadtatása, hiszen egyértelmûen jelezte, hogy a parlamentben képviselt pártok elkötelezettek Magyarország euro-atlanti integrációja iránt. Emlékezetes, hogy az akkori hétpárti konszenzust a Fidesz megbontotta, amikor véleménynyilvánító helyett ügydöntõ népszavazást javasolt, és javasolta a NATO kérdésében, illetve a föld kérdésében a népszavazás összekapcsolását.

Az így kibontakozó vitában a kormány végül fontosabbnak minõsítette a népszavazás tartalmát, ezen belül a NATO-csatlakozás ügyét a népszavazás jellegénél, a NATO-föld kérdés együtt vagy külön történõ kezelésénél, netán bármiféle presztízsszempontnál, ezért terjesztette elõ mostani javaslatát.

Nem formai azonban, tisztelt Ház, a népszavazás idõpontja. A NATO bõvítésének, az elsõ kör három országa csatlakozásának van ugyanis egy menetrendje, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Magyarországgal a tárgyalások holnap kezdõdnek, és mindhárom országgal október végéig lezárulnak. Ezt követõen kerül a három ország úgynevezett csatlakozási jegyzõkönyve állásfoglalásra a NATO nagyköveti szintû tanácsa elé. A NATO jelezte, a népszavazás elõtt nem tud érdemben foglalkozni Magyarország csatlakozásával. A magyar külügyminiszter sem tudja addig megírni a NATO által igényelt csatlakozási szándéknyilatkozatot, amíg nem válik ismertté a nép akarata. Mivel Magyarország nem tarthatja fel a másik két ország csatlakozását, azt hiszem, állíthatjuk, hogy mindez veszélyeztetheti Magyarország elsõ körben történõ csatlakozását.

Ezért kérem a kormány nevében képviselõtársaimat, hogy az idõpont sorsdöntõ jelentõségének tudatában, Magyarország NATO-csatlakozása mellett hitet téve, támogassák a kormány javaslatát az elõterjesztés kivételes és sürgõs tárgyalására. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap